Siberian Husky

Sledehond, gespecialiseerd in het vervoer van lichte lasten met gematigde snelheid over lange afstand; een "stayer" bij uitstek. Afkomstig uit Siberië, in Alaska geïmporteerd en daar de geliefde sledehond tijdens de "Goldrush"eind 19e, begin 20e eeuw.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelmatig grote werkhond die kracht, snelheid en uithoudingsvermogen in zich verenigt. Zijn gangwerk is licht, gracieus en schijnbaar moeiteloos. Vriendelijke, geïnteresseerde, waakzame expressie.

Ze hebben een dubbele vacht: ondervacht zacht en dik, bovenvacht langer en aanliggend. Alle kleuren zijn toegestaan: wit, wit met grijs, zwart of rood, al dan niet met aftekeningen of masker. Typisch is de oogkleur: behalve bruin komt ook blauw voor, en het is toegestaan dat een hond één blauw en één bruin oog heeft, of zelfs bruinblauwe ogen.

De schofthoogte van de Siberian Husky ligt tussen de 50 cm en 60 cm. Het gewicht varieert van 15 kg tot 30 kg.

 

 

Karakter

De Siberian Husky is dé hond voor u als u:

  • niet (hele dagen) werkt of anderszins van huis bent
  • graag actief bezig wilt zijn met uw hond (ook bij slecht weer) zoals wandelen, 
  • het geen punt vindt dat uw hond altijd aangelijnd moet zijn
  • accepteert dat uw hond niet af te richten is (zoals bijv. een herdershond)
  • beseft dat deze hond uw erf niet 'bewaakt'
  • eventueel een tweede hond in huis neemt (hebt)
  • zich realiseert dat herplaatsing niet eenvoudig is
  • niet in de eerste plaats valt op het fraaie uiterlijk, maar op het enthousiaste, vriendelijke, en vooral werkzame karakter van dit ras

 

Gezondheid

De rasvereniging; Siberian Husky Klub voor Nederland is bezig met de gezondheid van de Siberian Husky. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 1

FCI nummer 270

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

 

Rasvereniging