Västgötaspets

Zweeds ras uit de streek West-Gotland. Eeuwenlang in gebruik als boerenhofhond, waker en verdelger van klein ongedierte, en drijver van koeien. Pas in de jaren veertig van de vorige eeuw werd een doelbewust fokprogramma opgezet om het ras te behouden.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Kortbenig en krachtig hondje met een attente en waakzame expressie. Staart mag kort of lang zijn, of alles daar tussen in.

Ze hebben een stevige, middelmatig lange en vlak aanliggende bovenvacht met zachte ondervacht. Haar iets langer op nek, borst en achterkant van de achterbenen. Kleur grijs, bruingrijs, geelgrijs en roodgrijs met lichtere schakering op snuit, keel, borst, buik en voeten, maar vooral op de schouders ("harnas"). Ietsje wit toegestaan als bles en in de nek.

De schofthoogte van de Västgötaspets ligt tussen de 30 cm en 35 cm. Het gewicht varieert van 10 kg tot 15 kg.

 

 

Karakter

Waaks en onverschrokken, niet agressief. Heeft meer een herdershondenaard dan het typische Spits-karakter: hij mist het eigenwijze, blijft graag in de buurt van zijn mensen (of kudde) en houdt ervan te leren. Onvermoeibaar, wil actief bezig kunnen zijn. Houdt van het gezinsleven en is geduldig in de omgang met kinderen.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Scandia, Vereniging van Liefhebbers en Fokkers van Scandinavische Spitshonden zijn bezig met de gezondheid van de Västgötaspets. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Sectie 3

FCI nummer 14

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging