Briquet Griffon Vendéen

De Briquet Griffon Vendéen (BGV) is qua maat een middenslag hond. Hij is een harmonieuze verkleining van de Grand Griffon Vendéen. Hij heeft echter een breder en korter hoofd en minder lange oren. Hij geeft de indruk van kracht en souplesse. Tijdens de beide wereldoorlogen ging het ras bijna verloren, maar de heren Sellier en Guillème fokten het ras weer terug. De oorsprong van de Briquet ligt in het verleden, maar bekend is, dat graaf Christian d’Elva al in de 19e eeuw een meute Briquets had.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Briquet Griffon Vendéen is een compacte hond met een schofthoogte van 48 – 55 cm. Hij geeft een indruk van kracht en souplesse. Het is een uitstekende en veelzijdige jachthond. Hij kan het wild bijeenbrengen, opjagen, insluiten, enzovoorts. Voor de jager een ideale metgezel.


De Briquet Griffon Vendéen is een ruwharige hond. Hij komt in vele kleur variëteiten voor, zoals onder meer zwart met wit, zwart en bruin, wit met oranje en driekleurig.  

 

 

Karakter

De BGV is intelligent en dapper, geeft niet op en weet zichzelf te redden in praktisch alle omstandigheden. Hij heeft ondernemingsgeest en neemt zelf initiatieven. Hij is in individualistisch en eigenzinnig. Hoewel de BGV qua maat en zijn hang naar gezelligheid geschikt lijkt als huishond, moet men zich wel bedenken, dat hij een echte gebruikshond is. Hij zal zich dan ook zeker laten gelden als er weinig of niets met hem wordt ondernomen. Hij heeft meer dan de Petit Bassets Griffon Vendéen en Grand Bassets Griffon Vendéen bezigheden nodig die bij een jachthond passen.

 

Verzorging 

Een wekelijkse borstelbeurt en twee keer per jaar naar de trimmer houdt de vacht van de BGV in goede conditie. Goed materiaal om op te kauwen houdt de tanden schoon en gezond. Regelmatige inspectie van de oren op onder andere vuil is zeker nodig bij een hond met hangende oren.

 

Gezondheid 

De Griffon Vendéen rasvereniging Nederland stelt het ECVO-oogonderzoek verplicht. Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden

Sectie 1.2

FCI nummer 19

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging