Petit Basset griffon vendéen

Deze kleine, kortbenige en stevige jachthond is afkomstig uit La Vendée aan de Franse westkust. De eerste beschrijving van een Franse Basset uit 1561 spreekt over een kortharige Basset (Basset à poil ras) en een langharige Basset (Basset à poil long). Deze Bassets gebruikte men voor de jacht onder de grond. Waarschijnlijk ging het om een Terriër en/of een Teckel. Vandaag de dag zijn de meningen verdeeld als het gaat over de afstamming van de Basset Griffon Vendéen. Volgens sommigen zit er een scheut Terriër-bloed in dit ras. Anderen denken dat dit ras ontstaan is door mutaties bij de Grand Griffon Vendéen en door strenge selectie door fokkers rond 1875. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Aanvankelijk kwamen de Grand en de Petit in dezelfde nesten voor. Pas in 1950 kreeg de “Petit” een eigen status als afzonderlijke variëteit van het ras.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Petit Basset Griffon Vendéen heeft een licht verlengde bouw en oogt sterk en krachtig. Hij heeft rechte benen, goed ontwikkelde botten en een matig lang, licht gewelfd hoofd met een zware snor en vrij laag aangezette, iets naar binnen vallende oren. De schofthoogte ligt tussen de 35 en 40 cm. Het gewicht varieert van 15 tot 20 kilo.

 

 

Karakter

De Petit Basset is een bedrijvige, vriendelijke en betrouwbare hond. Hij is veel onstuimiger en wat meer bijdehand dan zijn broer, de Grand Basset. Hij zal dan ook eerder op onderzoek uitgaan en wil overal met z‘n neus vooraan staan; hij wil niets missen. Het is een actieve, moedige, snelle en eigenzinnige hond met een passie voor jagen. De Petit Basset is een echte meutehond. Dat betekent voor hem: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Samen voelen ze zich sterk(er) en hebben ze meer lef. De Petit Basset leeft graag in sociale groepen ongeacht of dat nu met andere honden is, met andere dieren of met het gezin als sociale groep.

 

Verzorging

Eén van de kenmerkende dingen van de Petit Basset is zijn ruwharige vacht. In vergelijking met de Grand Basset heeft hij iets minder ‘franje’. De vacht mag niet te lang zijn, niet wollig of pluizig. De haren moeten hard aanvoelen en als het ware knisperen tussen je vingers. Naast vachtverzorging heeft de Petit Basset beweging nodig.

 

Gezondheid

De rasvereniging Basset Griffon Vendéen Club Nederland is bezig met de gezondheid van de Petit basset griffon vendéen. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden

Sectie 1.3

FCI nummer 67

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasvereniging