Erdélyi Kopo

Dit is één van de oudste Hongaarse jachthonden. Over de ontwikkeling bestaan verschillende theorieën Hoogstwaarschijnlijk is deze terug te verwijzen naar de grote volksverhuizing waar de Hongaarse stammen werden vergezeld door brakken. Deze werden vermengd met de in de Karpaten aanwezige Keltische brakken.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelgrote, goed gebalanceerde, sterke hond met een groot uithoudingsvermogen. Middelgrote, donkere ogen met een vriendelijke uitdrukking. Goed bespierd met laaggeplaatste sprongen. Komen laagbenig en hoogbenig voor.

De hoogbenige variëteit heeft een dikke, tamelijk stugge en glanzende vacht, terwijl de laagbenige variëteit een korte, sterke, gladde en glanzende vacht heeft. 

De basiskleur van de hoogbenige is zwart met bruine en witte aftekening. De basiskleur van de laagbenige is bruin-rood met een witte aftekening.

De schofthoogte van de Erdélyi Kopo ligt tussen de 45 en 65 cm. 

 

 

Karakter

Temperamentvol en onvermoeibaar, altijd klaar voor het spel. Worden wat rustiger als ze volwassen zijn. Zeer aanhankelijk en kunnen goed met kinderen overweg. Kunnen tegenover vreemden wat wantrouwig zijn, maar nooit agressief. 

In de opvoeding heeft de Erdélyi Kopó een zachte, maar consequente hand nodig. Hij kan slecht tegen dwang. 

 

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse Brakken Club is bezig met de gezondheid van dit ras. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin worden geen gezondheidsonderzoeken verplicht gesteld voor dit ras.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging. 

 

FCI informatie

FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden

Sectie 1.1

FCI nummer 241

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging