Gezondheidsonderzoek

Gezondheid - geestelijk en lichamelijk - en welzijn zijn leidend als je met honden wilt fokken. Dit betekent dat we de gezondheid van honden en hun nakomelingen belangrijker vinden dan schoonheid en uiterlijk. Om gezonde honden te kunnen fokken, is het belangrijk dat de ouderdieren ook gezond zijn. Als fokker laat je daarom je honden minstens op binnen jouw ras relevante aandoeningen onderzoeken.


Noodzaak van gezondheidsonderzoeken

Vroeger hadden honden vooral een nuttige functie. Het was belangrijk dat ze gezond waren om hun werk goed te kunnen doen. In de loop van de tijd is de nuttige functie van de hond op de achtergrond geraakt. Tegelijkertijd werd het uiterlijk van de hond steeds belangrijker. Maar ook toen gold: een hond kan er nog zo geweldig uitzien, het mag niet zo zijn dat hij aan nare kwalen lijdt of een aangeboren karakterfout heeft.

Tegenwoordig staat de gezondheid van rashonden volop in de belangstelling. De maatschappij verwacht dat fokkers er alles aan doen om gezonde honden te fokken. Desondanks komen bij rashonden ook erfelijke aandoeningen voor. Een aandoening komt dan binnen een ras meer dan gemiddeld voor.

Ook als je met heel veel zorg fokt en je aan het fokbeleid van de rasvereniging houdt, kun je gezondheidsproblemen niet altijd voorkomen. Door je hond(en) te laten onderzoeken op voor je ras relevante aandoeningen verklein je de kans daarop wel.  

 

Registratie van gezondheidsresultaten

De Raad van Beheer coördineert de screening van individuele honden en registreert de onderzoeksresultaten van onderzoek op:

 

Je vindt de onderzoeksresultaten op 'Generaties & Gezondheid Online'.

 

Registratie onderzoeken buitenlandse honden

Heb je je hond vanuit Nederland naar het buitenland geëxporteerd of heb je hond vanuit het buitenland naar Nederland geïmporteerd? Dan gelden de internationale regels van de FCI (Fédération Cynologique Internationale). Wij kunnen alleen de onderzoeken coördineren en registreren voor honden die bij ons geregistreerd zijn en ingeschreven staan in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB).