Hygenhund

Noorwegen.De Hygenhund stamt af van de zogenoemde Ringerike-honden, die een plaatselijke stövarevariant in Noorwegen waren. In de jaren dertig van de negentiende eeuw begon F. Hygen op grote schaal met deze honden te fokken. Als beloning voor zijn inspanningen werd het ras naar hem genoemd. In bepaalde periodes werden de Hygenhund en de Dunkerhund als één ras beschouwd, maar vanaf 1934 zijn ze gescheiden en hebben ze ieder hun rasbeschrijving. De Hygenhund is een in aantal zeer klein ras en ook in het land van herkomst is hij zeldzaam.


st je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

  

Ras

Het is een zeer flinke jachthond met een karakteristieke lichte blaf.

De vacht is recht en bij voorkeur iets uitstaand, dicht en glanzend en niet te kort.

Kleur:

  • Roodbruin of roodgeel met zwarte dekharen en donkerder partijen op hoofd, rug en staartaanzet, met of zonder witte aftekening.
  • Zwart met bruin, gewoonlijk met witte aftekening.
  • Wit met roodbruine of roodgele vlekken en vlekjes, of met zwarte en bruine aftekening.

De schofthoogte van de Hygenhund ligt tussen de 50 en 55 cm. 

 

Karakter

Een echte brak. Werkpassie, maar geen agressie.

 

Gezondheid

Het verenigingsfokreglement van de Nederlandse Brakken Club is nog in behandeling. Er zijn vanuit de rasvereniging nog geen verplichte of aanbevolen gezondheidsonderzoeken.

 

FCI informatie

FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden

Sectie 1.2

FCI nummer 266

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging