Istarski Ostrodlaki Gonic

Dit ras is waarschijnlijk het oudste brakkenras in voormalig Joegoslavië. Het komt uit Istrië in het noordwesten van Kroatië. Er komen twee haarvariëteiten voor, kort- en ruwharig, die onder andere in schofthoogte van elkaar verschillen. De hond wijkt met name door zijn kleur en tekening af van de andere Joegoslavische lopende honden.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelgrote, licht rechthoekige lopende hond. Heeft een lichte en welluidende blaf.

De ruwharige variëteit moet harde, ruwe dekharen met een lengte van 5 tot 10 cm. hebben en onderhaar.

Kleur: Wit moet de basiskleur zijn. Oranje aftekening komt voor op de oren en op het voorhoofd in de vorm van een vlek of een ster; ook komt het voor dat er een klein aantal vlekken op het lichaam zitten. De vlekken mogen nooit de basiskleur domineren.

De schofthoogte van de Istarski Ostrodlaki Gonic ligt tussen de 50 en 55 cm. 

 

 

Karakter

Een echte brak, zonder enige vorm van agressie.

 

Gezondheid

Het verenigingsfokreglement van de Nederlandse Brakken Club is nog in behandeling. Er zijn vanuit de rasvereniging nog geen verplichte of aanbevolen gezondheidsonderzoeken.

 

FCI informatie

FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden

Sectie 1.2

FCI nummer 152

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging