De Smålandsstövare is één van de oudste Zweedse rassen. De schepper is baron Fredrik J. v. Essen op de Strömberghoeve bij Jönköping. De achtergrond van het ras is duister. Men gaat er echter van uit dat hij een gedeeltelijk Russische oorsprong heeft. Er zouden plaatselijke stövarevarianten en de Schillerstövare zijn gebruikt voor het verkrijgen van de moderne Smålandsstövare. Het doel van het fokken was om een tamelijk kleine, robuuste hond te verkrijgen; het liefst met een stompstaart. Het ras werd in 1921 door de Zweedse Kennelclub erkend.
Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.
Tamelijk kleine, robuuste en vierkante hond.
De staart kan lang zijn en wordt dan sikkelvormig gedragen, maar aangeboren stompstaarten komen ook voor. Deze is dan hoog aangezet.
Ze hebben een korte, dichte en zachte ondervacht, Dicht, dik en grof dekhaar. Kleur: zwart, met bruine aftekening boven de ogen en met bruin op de voeten, de achtermiddenvoet en onder de staart.
De schofthoogte van de Smålandsstövare ligt tussen de 45 en 50 cm.
Een echte werkhond.
De rasvereniging; Nederlandse Brakken Club is bezig met de gezondheid van dit ras. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin worden geen gezondheidsonderzoeken verplicht gesteld voor dit ras.
Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.
FCI groep 6: Lopende honden en zweethonden
Sectie 1.2
Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).
Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).