Gordon Setter

Afstammeling van de Setting Spaniëls, Voorstaande Honden die gefokt werden voor de jacht op het veerwild in de tijd dat er nog geen geweren bestonden. De honden dreven het wild in de richting van de jagers, die vervolgens netten over de vogels en de honden heen gooiden. Gefokt en opgegroeid in de Schotse Hooglanden in zeer zwaar terrein en daardoor zwaarder en langzamer dan de andere Setters. Door de Hertog van Richmond en Gordon in circa 1820 gefokt uit de Ierse Setter met vermoedelijk een Bloedhond. Is de Ierse Setter de snelste en de Engelse Setter de elegantste, de Gordon is het werkpaard.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een stijlvolle hond met de bouw van een galoppeur. Zijn evenwichtige bouw doet denken aan die van een fors jachtpaard. De hond is zeer symmetrisch van bouw.

Matig lang, glad en niet krullend of golvend. Bevedering aan oren, achterzijde benen, buik en staart. De kleur is diepglanzend gitzwart, zonder een spoor van roodbruin, met tankleurige aftekeningen boven de ogen, aan de zijkant van de voorsnuit, de keel en voorborst en aan de binnenzijde van voor- en achterbenen.

De schofthoogte van de Gordon Setter ligt tussen de 60 en 65 cm. Het gewicht varieert van 30 tot 35 kilo.

 

 

Karakter

Hond met een zeer zacht, rustig en goedaardig karakter. Minder impulsief dan de Ierse Setter, flinker dan de Engelse Setter.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Gordon Setter vereniging Nederland en Nederlandse Gordon Setter Club zijn bezig met de gezondheid van de Gordon setter. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en DNA onderzoek naar Late Onset Progressieve Retina Atrofie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 2

FCI nummer 6

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasverenigingen