Amerikaanse Cocker Spaniel

Een in Amerika uit Engelse Cocker Spaniels gefokte jachthond, die zich vooral onderscheidt van de Engelse Cocker Spaniel in lichaamsbouw, hoofd en beharing. Waar de stamvader van de Engelse Cocker Spaniel Obo is, een in 1879 geboren reu, stammen de Amerikaantjes van Obo II, die in 1880 naar Amerika ging. De Cocker Spaniel werd in 1883 in Amerika erkend, maar pas in 1946 erkende de Amerikaanse Kennel Club de Engelse en Amerikaanse Cocker als aparte variëteiten en kregen beide rassen een eigen standaard.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Stevig en compact lichaam met een sterke, licht aflopende ruglijn. Het hoofd is fijn besneden en edel en heeft een duidelijke stop. De ogen zijn rond en vol en hebben een intelligente en vragende uitdrukking. De oren zijn lang en lobvormig.

De vacht is op het hoofd kort en fijn, op het lichaam lang met voldoende ondervacht. De vacht moet zijdeachtig, glad of licht golvend en niet te overvloedig zijn. De kleuren zijn o.a. eenkleurig zwart, bruin, blond tot rood, zwart of bruin met tan-aftekening en bont: wit met zwart, wit met bruin en wit met rood, ook met tan-aftekening (driekleur).

De schofthoogte van de Amerikaanse Cocker Spaniel ligt tussen de 35 en 40 cm. Het gewicht is gemiddeld 10 kilo.

 

 

Karakter

Past zich gemakkelijk aan, intelligent, gehoorzaam, levendig. Vrij en vrolijk, gelijkmatig van karakter, zonder een zweem van angst.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Amerikaanse Cocker Spaniel Club Nederland en Vereniging Amerikaanse Cocker Spaniels zijn bezig met de gezondheid van de Amerikaanse cocker spaniel. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek. De Amerikaanse Cocker Spaniel club Nederland stelt verder DNA-onderzoek naar PRA verplicht. De Vereniging Amerikaanse Cocker Spaniels stelt het Patella Luxatie onderzoek verplicht. Het Patella Luxatie onderzoek wordt door de Amerikaanse Cocker Spaniel club Nederland alleen geadviseerd.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 2

FCI nummer 167

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasverenigingen