Barbet

De Barbet (uitspraak barbè) of Franse waterhond, bestaat al eeuwenlang, maar verwierf pas sinds het einde van de 20e eeuw meer bekendheid buiten Frankrijk. De Barbet dankt zijn naam aan zijn baard (barbe is Frans voor baard). Zeer oud ras waaruit, naar men vermoedt, de Poedel is ontstaan. De populariteit van de Poedel droeg bij aan de terugloop van de Barbet. Waar het ras oorspronkelijk gewaardeerd werd om zijn kwaliteiten bij de jacht op waterwild, wordt hij tegenwoordig ook gewaardeerd om zijn kwaliteiten als fijne huishond en om zijn hypoallergene vacht.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Barbet is een middelgrote, goed gebouwde hond met een rustieke uitstraling. Raskenmerken zijn: een lichaam langer dan hoog, korte en hoekige snuit, ronde en brede schedel met stop, dikke gepigmenteerde lippen, grote neus, snor en baard, schaargebit, grote ronde ogen en laag aangezette oren, korte krachtige hals, stevige rug met rechte bovenlijnen brede ronde borst, brede poten en voeten, dikke huid, mooie staart met crochet, soepel gangwerk, lange en gekrulde vacht. De vachtkleuren zijn: zwart, grijs, kastanje, fawn of zandkleurig, wit en meer of minder bont; alle schakeringen met bruin en zandkleur zijn toegestaan.

De schofthoogte van reuen is 58 - 65 cm, voor teven is dit 53 - 61 cm. De gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 10 en 14 jaar.

 

 

Karakter

De Barbet is een uitgesproken vrolijke, vriendelijke, evenwichtige en leergierige hond.

Hij heeft veel beweging nodig en is niet graag lang alleen. Dankzij zijn sociale, vriendelijke en vrolijke karakter gaat de Barbet goed met andere honden om. De Barbet leert betrekkelijk makkelijk en snel, maar om het geleerde te laten beklijven is wel geduld nodig. Hij is een heerlijke gezinshond en zeer aanhankelijk. De Barbet heeft zeker nog de jachtpassie, maar dan moet het wel van meet af aan gestimuleerd worden. Houdt van water en is een goede zwemmer.

 

Verzorging 

Voor de Barbet geldt dat hij ook geschikt kan zijn voor mensen die allergisch zijn voor hondenharen, omdat de vacht niet verhaart. De vacht heeft wel wekelijks onderhoud nodig. Het haar heeft de neiging te gaan klitten. Regelmatig borstelen (zeker eens per 2 weken) is dan ook een “must”. Tenzij je het haar van jouw Barbet heel lang wil laten groeien, dient de vacht gemiddeld eens in de drie tot vier maanden te worden ingekort. Dit kan bij de trimmer, maar je kunt natuurlijk ook leren hoe je dit moet doen zodat je zelf jouw Barbet kan trimmen.

 

Gezondheid 

De rasverenigingen; Nederlandse Rasvereniging voor liefhebbers en Fokkers van de Barbet en Waterhondenclub Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Barbet. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek. De Waterhondenclub Nederland stelt verder DNA-onderzoek naar Von Willebrand 1 en 2 verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 3

FCI nummer 105

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasvereniging