Engelse Cocker Spaniel

Oorspronkelijk kwamen alle Spaniels onder één naam, Spaniels, voor, maar rond 1800 werd voor het eerst melding gemaakt van een "Cocker Spaniel", die zijn naam vermoedelijk dankt aan de jacht op de woodcock (houtsnip). Grondlegger van het ras is Mr James Farrow, wiens reu Obo als stamvader van de Cocker Spaniel beschouwd kan worden. Het ras werd in 1902 in Engeland erkend.


Wist je dat niet alle Engelse Cocker Spaniels die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Stevige, compacte hond, zeer evenredig gebouwd, met het kenmerkende, voortdurend kwispelende staartje. Goed ontwikkelde schedel en voorsnuit. Het adellijke hoofd heeft donkere ogen met een zachte, intelligente uitdrukking en lange oren.

De vacht is glad en zijdeachtig, nooit stug of gegolfd, met voldoende bevedering, maar niet te overvloedig en nooit gekruld. Kleuren: eenkleurig rood, zwart, chocolade al dan niet met tan-aftekeningen, bont in zwartwit, roodwit of chocoladewit al dan niet met tan-aftekeningen, en schimmel, wanneer in het wit gekleurde en witte haren bij elkaar liggen en een gemengde kleur of tint geven.

De schofthoogte van de Engelse Cocker Spaniel ligt tussen de 35 - 40 cm. Het gewicht varieert van 10 - 15 kilo.

 

 

Karakter

Levendig, opgewekt - een rasoptimist. Zeer nieuwsgierig van aard en door zijn intelligentie ontgaat hem niet veel. Heeft door zijn enorme energie veel beweging in de vrije natuur nodig.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Cocker Spaniel Club, Engelse Cocker Spaniel club Nederland en Vereniging voor de liefhebbers van de Engelse Cocker Spaniel zijn bezig met de gezondheid van de Engelse cocker spaniel. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar PRA. De Cocker Spaniel Club en Engelse Cocker Spaniel club Nederland stellen verder DNA-onderzoek naar Familiale Nefropathie verplicht. De Cocker spaniel Club stelt verder ook nog DNA-onderzoek naar Adult Onset Neuropathie en voor werkhonden DNA onderzoek naar Acral Mutilation Syndrome verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 2

FCI nummer 5

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasverenigingen