Ierse Water Spaniel

Het buitenbeentje onder de Spaniels. Met zijn 59 cm de grootste van de negen speciaal voor de jacht gefokte Spaniel-rassen, die ook wat uiterlijk en karakter betreft weinig overeenkomst met hen vertoont. Volgens enkele historici zouden er oorspronkelijk twee soorten Ierse Water Spaniels hebben bestaan: de Noord-Ierse, die inmiddels is uitgestorven, en de Zuid-Ierse, waar onze huidige Ierse Water Spaniel van afstamt. Er wordt gedacht aan invloed van de Poedel, maar de beharing verschilt nogal. Aannemelijker is dat tijdens de jaren van de Armada Portugese Waterhonden werden gekruist met inheemse Ierse honden.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een grote, krachtig gebouwde, maar niet hoogbenige Spaniel, die het meest opvalt door zijn langgekrulde beharing, de ‘pruik’, zijn compacte of vierkante bouw, met tonvormige ribben en stevige botten. De staart reikt niet langer dan de hak en is kort en glad, dik aan de wortel en eindigend in een fijne punt. Vanaf de staartaanzet is ca. 7,5 cm tot 10 cm bezet met korte krullen.

Ze hebben dichte, vaste, stijve krullen, volkomen vrij van wolligheid, die het gehele lichaam bedekken met uitzondering van het gezicht en van de staart, die alleen voor de eerste 7,5 cm tot 10 cm bedekt is met korte krullen. Het haar dient een natuurlijke vettigheid te hebben. De kleur is altijd een warme, donkere leverkleur met een paarsachtige weerschijn.

De schofthoogte van de Ierse Water Spaniel ligt tussen de 50 en 60 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 30 kilo.

 

 

Karakter

Als 'rechtgeaarde' Ier is hij een uitgesproken individualist, opgewekt en levendig, eigenwijs en bijzonder intelligent. Hij is moedig en ondernemend, en paart een scherp verstand aan een groot uithoudingsvermogen. Hij is zeer trouw aan de baas, heeft gevoel voor humor. De Ierse Water Spaniel houdt erg van zwemmen.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Ierse Water Spaniel Vereniging Nederland is bezig met de gezondheid van de Ierse water spaniel. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 3

FCI nummer 124

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

  

Rasvereniging