Lagotto Romagnolo

Van de waterhonden is de Lagotto Romagnolo één van de oudst bekende rassen. Als water-retriever kwam de Lagotto Romagnolo al in de 16 de eeuw voor op de vlakke lage landen van Romagna (Bassa Romagna), de lagunes bij Comacchio en de moerasgebieden bij Ravenna in Italië. De bewoners van het vlakke moerasland werden "vallaroli" of "lagotti" genoemd en daar komt ook de rasnaam vandaan. In de 19 de eeuw begon men met de drooglegging van dit gebied. Hierdoor verviel geleidelijk de jacht functie van de Lagotto Romagnolo en uiteindelijk verdween het jachtinstinct maar het blijft latent aanwezig zeker als het wordt gestimuleerd. In de periode 1840-1890 kreeg de Lagotto Romagnolo definitief de taak als truffelzoeker. Door allerlei ontwikkelingen dreigde het ras te verdwijnen. Eind jaren 70 van de vorige eeuw begon een aantal fokkers in Italië het ras terug te fokken.


Ras

De Lagotto Romagnolo is een middenslag hond. De vacht is vrij kort, dik en wollig, met strakke krullen en lossere krullen op hoofd en oren.

Toegestane kleuren zijn bruin, inclusief bruin met witte aftekeningen, bruin met tan en bruin met witte aftekeningen en tan; bruinschimmel, inclusief bruinschimmel met bruine aftekeningen, bruinschimmel met tan en bruinschimmel met bruine aftekeningen en tan; wit, inclusief wit met oranje of bruine aftekeningen, wit met bruine aftekeningen en tan, vuil wit en creme; oranje, inclusief oranje met witte aftekeningen; oranje schimmel, inclusief oranje schimmel met oranje aftekeningen. Zwarte vacht en zwart pigment zijn niet toegestaan.

De schofthoogte van de Lagotto Romagnolo ligt tussen de 40 en 50 cm. Het gewicht varieert van 11 tot 16 kilo. De gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 12 - 15 jaar .

 

 

Karakter

De Lagotto Romagnolo reageert van oorsprong terughoudend naar andere mensen en nieuwe ervaringen. Daarom is het essentieel dat al in het nest wordt begonnen met de socialisatie en die socialisatie ook wordt doorgezet. Zo niet dan verandert terughoudendheid in angst met het risico van bijten. Zoals bij alle rassen geldt moet ook de Lagotto Romagnolo goed worden begeleid in zijn opvoeding. Geduldige herhaling van de socialisatie is essentieel om terugval te voorkomen. Rond 2, soms 3 jaar, wordt de hond meer stabiel op dat punt. Dan wordt hij ook steeds gemakkelijker. Het is wel een hond die duidelijk moet weten wie de baas is. Hij heeft veel beweging nodig en wil graag werken voor zijn baas. Heeft hij eenmaal leren zwemmen dan blijft hij dat graag doen. Naar de 'eigen' mensen is het een heerlijke huishond, die graag vertroeteld wil worden. Hij heeft een grote aaibaarheidsfactor.

 

Verzorging

Een voordeel van de Lagotto Romagnolo is dat hij niet verhaart. Dat maakt hem vaker geschikt voor mensen die allergisch zijn voor honden. De vacht heeft neiging om te gaan klitten dus regelmatig ontklitten is een “must”. Hij zal zo’n 4 keer per jaar naar de trimmer moeten voor een knipbeurt, dan wel 2 keer per jaar kaalscheren, een kostenpost waar rekening mee moet worden gehouden. Zelf leren knippen of trimmen is een alternatief dat ook goed is voor de band met de hond. Verwijdering van haargroei in de oren is een aandachtspunt.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Lagotto Romagnolo Club Nederland en Waterhondenclub Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Lagotto Romagnolo. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar Jeugd epilepsie. De Waterhondenclub Nederland stelt verder DNA-onderzoek naar de Lagotto stapelingsziekte, Von Willebrand disease 2, hyperuricosurie en neuroaxonale dystrofie verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 3

FCI nummer 298

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

  

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging