Wetterhoun

De Wetterhoun komt uit het merengebied in Friesland en zijn naam is dan ook Fries. De betekenis is waterhond. Hij werd door hen als bewaker van het erf  en als trekhond en mollenvanger gebruikt. Daarnaast was hij een uitstekende jachthond. Vooral voor de jacht op de otter en de bunzing bleek de Wetterhoun geschikt, en werd daarom ook wel Otterhoun genoemd. De reukzin van de Wetterhoun is befaamd, net als zijn volhardendheid.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Wetterhoun is een vierkant gebouwde hond, niet plomp, wel fors en krachtig. De staart van de Wetterhoun wordt zijn sieraad genoemd: hij draagt hem in een vaste krul op of naast de rug.

Opvallend is zijn vacht: behalve op hoofd en benen is de hond geheel bedekt met een dichte astrakan-achtige krul. De dichte, krullende vacht is uitstekend geschikt voor het werk in (toch vaak koud) water. De gezichtsexpressie kan wat dreigend aandoen door de iets scheve oogstand. De Wetterhoun komt in vier kleurslagen voor: eenkleurig zwart, eenkleurig bruin, zwartbont en bruinbont. Bij de eenkleurige honden zijn witte tenen en een borstvlek niet ongewoon.


De schofthoogte voor de reuen is ca. 59 cm. Bij teven ligt dit rond 55 cm. Het gewicht varieert rond de 38 kilo voor reuen en voor teven is dit rond de 21 kilo.

 

 

Karakter

Tegenwoordig is de hond nog graag de erfhond, bij de baas buiten vertoevend. Maar ook zeer gewaardeerd als doorzetter in de jacht, voor die jager die weet hoe je met respect en geduld de Wetterhoun aan het werk krijgt, en als gezinshond, die wel graag ruimte, buitenlucht en lange wandelingen waardeert.

Thuis is hij de rust zelve, graag in de loop liggend, waaks maar zeker niet luidruchtig. Gehoorzaamheid is hem aan te leren mits je zeer consequent bent, maar verwacht na een gedegen training geen slaaf te hebben. De Wetterhoun zal je best gehoorzamen, maar soms moet je echt aandringen en zal hij jouw geduld danig op de proef stellen. Een Wetterhoun kan het met kinderen prima vinden en is erg tolerant al kan hij in zijn spel wat lomp en onbehouwen zijn door zijn formaat en bouw.

 

Verzorging 

De vacht van een Wetterhoun behoort ietwat vettig te zijn en de verzorging ervan is minimaal. De vacht kent tweemaal per jaar een ruiperiode. Tussendoor is teveel kammen af te raden, omdat dit extra verharing kan stimuleren. Wassen met shampoo dient zoveel mogelijk te worden voorkomen. Als de hond wordt bejaagd is het helemaal niet verstandig de hond te wassen. Wassen tast de vetlaag van de ondervacht aan waardoor de hond na het zwemmen te langzaam opdroogt.

  

Gezondheid

De Wetterhoun heeft een zeer kleine populatie en komt vrijwel alleen in Nederland voor. Toch is het ras relatief gezond. Er komt incidenteel heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) voor, hoewel er zelden klinische klachten zijn. Verder komen er soms hart- en oogproblemen voor. Er is een auto-immuunziekte (SCID) welke door een DNA-test goed onder controle is gekregen. Er worden nu geen lijders meer geboren. De dragers hebben nergens last van.

Het fokbeleid van beide aangesloten rasverenigingen is erop gericht gezondheidsproblemen te beperken terwijl er ook geprobeerd wordt zoveel mogelijk erfelijk materiaal te behouden. Door de geringe omvang van de populatie is men daarom in 2014 actief van start gegaan met een outcross-programma, waarbij vreemd bloed wordt ingekruist om meer genetische variatie te krijgen. Dit programma is opgezet in samenwerking met enkele vooraanstaande universiteiten en wetenschappers en zal tot ongeveer 2030 duren.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 3

FCI nummer 221

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen