Franse Bulldog

In Frankrijk ontstaan ras, gefokt door geëmigreerde Engelse handwerkslieden, uit meegebrachte Toy Bulldogs (kleine Engelse Bulldoggen). Werd populair bij de gegoede burgerij in Parijs en maakte vandaar opgang in Engeland en de Verenigde Staten.


Wist je dat maar 12% van de Franse Bulldoggen die je op straat tegenkomt een officiële stamboom heeft? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'.

 

Ras

Een in zijn kleine gestalte krachtige hond van gedrongen type, met kort haar, korte en stompe snuit, staande oren (vleermuisoren) en van nature korte staart. Hij heeft het uiterlijk van een bedrijvig en schrander dier, zeer gespierd en met stevig bottengestel. Grappige, olijke verschijning.

De vacht is glad, dicht, zacht en glanzend kort haar. Erkende kleuren zijn gestroomd, fawn (wildkleur) en bont (wit met gestroomde of fawn platen).

De schofthoogte van de Franse Bulldog ligt rond de 35 cm. Het gewicht varieert van 8 tot 15 kilo.

 

 

Karakter

Zeer levendige, aanhankelijke, gezellige huishond, lief in de omgang met kinderen en mensen. Hij is zeer trouw, intelligent en rustig van aard, toont enige dominantie ten aanzien van andere honden, maar kan over het algemeen goed met andere dieren opschieten.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Hollandse Bulldoggen Club en Eerste Gezelschapshondenclub Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Franse Bulldog. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. 

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.


Convenant

Voor dit ras gelden aanvullende voorwaarden voor het verkrijgen van stambomen voor de nakomelingen. Wanneer hier niet aan wordt voldaan krijgen de nakomelingen geen stambomen. Bij gebruik van een buitenlandse reu die niet voldoet krijgen de nakomelingen een fokverbod (Limited Registration). Het fokverbod van nakomelingen uit een dergelijke combinatie kan worden opgeheven wanneer de betreffende hond op volwassen leeftijd aan de aanvullende voorwaarden voldoet.  

Voor dekkingen vanaf 14 januari 2022 gelden de volgende regels: 
 
Verplichte gezondheidsonderzoeken 

 • The Kennel Club & University of Cambridge Respiratory Function Grading Scheme (RFG) 
  Het onderzoek mag maximaal 24 maanden oud zijn bij de dekking. 
  Toegestaan: 
  RFG Graad 0 
  RFG Graad 1 

 • Patella luxatie 
  Het onderzoek moet eenmaal worden uitgevoerd. 
  Toegestaan zijn de volgende combinaties: 
  Vrij x Vrij  
  Vrij x Graad 1 
  Vrij x Graad 2 
  Graad 1 x Graad 1 

 • Oogonderzoekbrachycephalen 
  Het onderzoek mag maximaal 24 maanden oud zijn bij de dekking. 
  Niet toegestaan is: 
   
  Trichiasis van de neusplooi 
  Distichiasis met irritatie aan het hoornvlies 
  Niet volledig kunnen sluiten van de oogleden 

Wanneer een teef twee keer een keizersnede heeft ondergaan mag zij niet meer gedekt worden. Wanneer een potentieel ouderdier een medische ingreep heeft ondergaan aan de ogen, neusplooi of bovenste luchtwegen is hij/zij uitgesloten van de fokkerij. 

Agressieve en/of overmatig angstige honden zijn uitgesloten van de fokkerij 

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 8

FCI nummer 101

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

De fokker is aansprakelijk voor de keuze van de ouderdieren en het fokken van de pups en juridisch verantwoordelijk in het kader van artikel 3.4 van de wet dieren.  

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen