Leeuwhondje

Eén van de Bichons, van Frans-Belgische afkomst. Uit afbeeldingen maken we op dat hij een bekend gezelschapshondje was, al vanaf de vroege Middeleeuwen. Is door de tijd heen in vergetelheid geraakt, tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw in Brussel het initiatief werd genomen het ras weer op te bouwen. Nog steeds is het een relatief zeldzaam ras.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Kleine, slimme hond, hoger op de benen dan de andere Bichons, wiens vacht vaak wordt geknipt in het klassieke leeuwltoilet, met een kale achterhand en aan de staart een pluim, zodat hij lijkt op een kleine leeuw.

De vacht is tamelijk lang (15 cm), golvend zijdeachtig haar. Alle kleuren zijn toegestaan, maar wit, zwart en citroenkleurig zijn het meest geliefd.

De schofthoogte van de Leeuwhondje ligt tussen de 25 en 30 cm. Het gewicht is gemiddeld 5 kilo.

 

 

Karakter

Charmant en levendig, speels, leergierig, aanhankelijk en bijzonder verdraagzaam, ook met kinderen en andere huisdieren. Waaks, maar geen blaffer, gereserveerd tegen onbekenden.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Pekingees en Dwergspaniel Club zijn bezig met de gezondheid van het leeuwhondje. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 1

FCI nummer 233

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen