Markiesje

Op schilderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw ziet men vaak kleine zwarte hondjes met of zonder witte aftekeningen afgebeeld. Sommige zijn de voorloper van de Engelse (Cavalier) King Charles spaniel, andere lijken meer op de Phalène. Zij zijn vrij typisch gebleven door de jaren heen, hoewel er niets bekend is van een doelgerichte fokkerij. Toepoel, de grote hondenman, zei hierover: “Hoewel nooit meer op ras gefokt, ontmoet men ze overal nog, natuurlijk nooit meer zuiver. Waarschijnlijk kan dit ras thans nog hersteld worden”. Dit “thans” slaat op de eerste helft van de twintigste eeuw.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Het Markiesje is een fijngebouwde, zwarte spioen, elegant en alert. Een intelligent gezelschapshondje met een zachtaardige oogopslag. Een kleine spioen zonder de sporen van verdwerging. Evenredig gebouwd, licht geraamte, behoorlijk ontwikkelde bespiering. Het lichaam iets langer dan hoog, goede hoekingen. Soepel en veerkrachtig gangwerk. Vrij lange staart, geen krulstaart. De lange hals draagt het hoofd fier. Schedel vlak met matige stop; de snuit versmalt naar de neus zonder spits te zijn. Vrij groot ovaal oog, donkerbruin tot zwart. Oren hoog aangezet en langs het hoofd gedragen. 

De glanzende beharing versterkt de indruk van sierlijkheid. Middellang, fijn en zacht, sluik aanliggend, met bevedering aan de oren, de staart en de poten. Kleur zwart of zwart met witte aftekening.

De schofthoogte van het Markiesje ligt rond de 35 cm. Het gewicht varieert van 6 tot 8 kilo.

 

 

Karakter

Het Markiesje is waaks, maar begroet iedere bezoeker verder heel vriendelijk. Graag gaat hij overal met de baas mee naar toe, maar hij kan ook heel goed een paar uurtjes alleen thuisblijven.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland, Nederlandse Markiesjes Vereniging en de Markiesjes Welzijn Vereniging zijn bezig met de gezondheid van het Markiesje. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 

FCI nummer niet erkend

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen