Mopshond

Dogachtige, van Chinese afkomst, vaak goed getypeerd met het latijnse 'Multum in parvo': veel hond in een klein lichaam. In de zestiende eeuw door Nederlanders naar het Westen gebracht, sindsdien geliefd bij veel Europese vorsten.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Kwadratisch en gedrongen, harmonisch en goed bespierd. Korte neus en grote ogen. Zijn verschijning straalt zowel waardigheid als geestigheid uit.

Ze zijn kortharig, glad, zacht en glanzend. Zilvergrijs, geel, abrikoos (met een zwart masker en op de rug een zwarte streep, 'aalstreep') of geheel zwart.

De schofthoogte van de Mopshond ligt tussen de 30 en 35 cm. Het gewicht varieert van 5 tot 10 kilo.

 

 

Karakter

Vrolijk, blij en charmant, aanhankelijk en uiterst verdraagzaam met mensen, ook met kinderen en andere honden. Waaksheid en agressiviteit is hem vreemd. Leergierig, maar ook eigenwijs en koppig.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Vereniging van fokkers en Liefhebbers van de Mopshond in Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Mopshond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie. De Vereniging van fokkers en liefhebbers van de Mopshond in Nederland stelt verder een uithoudingstest verplicht.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 8

FCI nummer 253

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasverenigingen