Mopshond

Dogachtige, van Chinese afkomst, vaak goed getypeerd met het latijnse 'Multum in parvo': veel hond in een klein lichaam. In de zestiende eeuw door Nederlanders naar het Westen gebracht, sindsdien geliefd bij veel Europese vorsten.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Kwadratisch en gedrongen, harmonisch en goed bespierd. Korte neus en grote ogen. Zijn verschijning straalt zowel waardigheid als geestigheid uit.

Ze zijn kortharig, glad, zacht en glanzend. Zilvergrijs, geel, abrikoos (met een zwart masker en op de rug een zwarte streep, 'aalstreep') of geheel zwart.

De schofthoogte van de Mopshond ligt tussen de 30 en 35 cm. Het gewicht varieert van 5 tot 10 kilo.

 

 

Karakter

Vrolijk, blij en charmant, aanhankelijk en uiterst verdraagzaam met mensen, ook met kinderen en andere honden. Waaksheid en agressiviteit is hem vreemd. Leergierig, maar ook eigenwijs en koppig.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Vereniging van fokkers en Liefhebbers van de Mopshond in Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Mopshond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. 

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

Convenant 

Voor dit ras gelden aanvullende voorwaarden voor het verkrijgen van stambomen voor de nakomelingen. Wanneer hier niet aan wordt voldaan krijgen de nakomelingen geen stambomen. Bij gebruik van een buitenlandse reu die niet voldoet krijgen de nakomelingen een fokverbod (Limited Registration). Het fokverbod van nakomelingen uit een dergelijke combinatie kan worden opgeheven wanneer de betreffende hond op volwassen leeftijd aan de aanvullende voorwaarden voldoet.  

Voor dekkingen vanaf 14 januari 2022 gelden de volgende regels: 

  
Verplichte gezondheidsonderzoeken 

 • The Kennel Club & University of Cambridge Respiratory Function Grading Scheme (RFG) 
  Het onderzoek mag maximaal 24 maanden oud zijn bij de dekking.  
  Toegestaan: 
  RFG Graad 0 
  RFG Graad 1 

 • Patella luxatie 
  Het onderzoek moet eenmaal worden uitgevoerd. 
  Toegestaan zijn de volgende combinaties: 
  Vrij x Vrij  
  Vrij x Graad 1 
  Vrij x Graad 2 
  Graad 1 x Graad 1 

 • Oogonderzoekbrachycephalen 
  Het onderzoek mag maximaal 24 maanden oud zijn bij de dekking. 
  Niet toegestaan is: 
   
  Trichiasis van de neusplooi 
  Distichiasis met irritatie aan het hoornvlies 
  Niet volledig kunnen sluiten van de oogleden 

Wanneer een teef twee keer een keizersnede heeft ondergaan mag zij niet meer gedekt worden. Wanneer een potentieel ouderdier een medische ingreep heeft ondergaan aan de ogen, neusplooi of bovenste luchtwegen is hij/zij uitgesloten van de fokkerij. 

Agressieve en/of overmatig angstige honden zijn uitgesloten van de fokkerij 

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 8

FCI nummer 253

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasverenigingen