Pekingees

Chinees ras dat aan het hof in hoog aanzien stond, voor westerlingen onbereikbaar, tot de Engelsen in 1860 een paar exemplaren buit maakten bij de verovering van het Keizerlijke Paleis in Peking. Sindsdien in Engeland en de rest van de wereld een geliefde gezelschapshond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Klein, maar bij het optillen onverwacht zwaar aanvoelend, vanwege het stevige lichaam met zwaar bot. Leeuwachtig uiterlijk, grote waardigheid uitstralend. Typisch rollend gangwerk.

De bovenvacht is hard, lang en recht, met overvloedige manen die een cape rond de hals vormen, en weelderige bevedering op oren, achterkant van de benen, staart en tenen. Alle kleuren en aftekeningen zijn toegestaan, behalve albino en leverkleur.

De schofthoogte van de Pekingees ligt rond de 30 cm. Het gewicht is gemiddeld 5 kilo.

 

 

Karakter 

Eigenzinnig, onafhankelijk, nooit slaafs. Vriendelijk, aanhankelijk en gezellig, maar lang niet met iedereen: daarin heeft hij zo zijn voorkeuren. Kalm en evenwichtig, maar niet sloom. Kan soms onverwacht pittig uit de hoek komen. Als hij gekrenkt is, kent hij een strijdlust die zich, bij een grote tegenstander, tegen hem kan keren.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Pekingees en Dwergspaniel Club zijn bezig met de gezondheid van de Pekingees. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 7

FCI nummer 207

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen