Pekingees

Chinees ras dat aan het hof in hoog aanzien stond, voor westerlingen onbereikbaar, tot de Engelsen in 1860 een paar exemplaren buit maakten bij de verovering van het Keizerlijke Paleis in Peking. Sindsdien in Engeland en de rest van de wereld een geliefde gezelschapshond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Klein, maar bij het optillen onverwacht zwaar aanvoelend, vanwege het stevige lichaam met zwaar bot. Leeuwachtig uiterlijk, grote waardigheid uitstralend. Typisch rollend gangwerk.

De bovenvacht is hard, lang en recht, met overvloedige manen die een cape rond de hals vormen, en weelderige bevedering op oren, achterkant van de benen, staart en tenen. Alle kleuren en aftekeningen zijn toegestaan, behalve albino en leverkleur.

De schofthoogte van de Pekingees ligt rond de 20 cm. Het gewicht is gemiddeld 5 kilo.

 

 

Karakter 

Eigenzinnig, onafhankelijk, nooit slaafs. Vriendelijk, aanhankelijk en gezellig, maar lang niet met iedereen: daarin heeft hij zo zijn voorkeuren. Kalm en evenwichtig, maar niet sloom. Kan soms onverwacht pittig uit de hoek komen. Als hij gekrenkt is, kent hij een strijdlust die zich, bij een grote tegenstander, tegen hem kan keren.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland is bezig met de gezondheid van de Pekingees. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van de rasvereniging. Hierin stelt zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

Nederlandse Wet- en regelgeving bij de fokkerij

Voor dit ras zijn aanvullende criteria opgesteld voor de fokkerij, die door de NVWA worden gehandhaafd. Je moet hierbij in ieder geval rekening houden met de craniofaciale ratio (CFR). Hierbij mag een ouderdier met een CFR kleiner dan 0,3 niet ingezet worden voor de fokkerij. Meer informatie over de zes criteria vind je op de pagina van de NVWA.

Als fokker ben je aansprakelijk voor de keuze van de ouderdieren en het fokken van de pups en juridisch verantwoordelijk in het kader van artikel 3.4 van de wet dieren. 

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 7

FCI nummer 207

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging