Tibetaanse Terrier

Oud ras uit Tibet, werkzaam als veedrijver bij boeren en veehoeders. Niettegenstaande zijn naam dus geen terriër, maar een herdershond.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelgrote, langharige, robuuste hond met een vastberaden uitdrukking van onder de beharing die het hoofd bedekt.

De bovenvacht is overvloedig, fijn maar niet zijdeachtig of wollig, met lang, recht of gegolfd (niet gekruld) haar. Ondervacht fijn en wollig. Elke kleur of kleurcombinatie toegestaan, met uitzondering van chocolade- of leverkleur.

De schofthoogte van de Tibetaanse Terrier ligt tussen de 35 en 40 cm. Het gewicht varieert van 9 tot 12 kilo.

 

 

Karakter

Levendig, charmant, vrolijk en innemend. Makkelijk in de omgang met zijn eigen mensen, met kinderen en met dieren. Maar is niet graag alleen. Waaks, afwijzend tegen vreemden, treedt zo nodig beschermend op.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland, Rasvereniging de Tibetaanse Terriër en Tibetaanse Terrier Club Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Tibetaanse Terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en DNA-onderzoek naar erfelijke oogaandoeningen. De Eerste Gezelschapshondenclub Nederland stelt verder onderzoek naar Patella Luxatie verplicht. De Rasvereniging de Tibetaanse Terriër stelt verder het ECVO-oogonderzoek verplicht en bij sommige ouderdieren onderzoek naar doofheid doormiddel van een BEAR test.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 5

FCI nummer 209

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen