Toypoedel

Elegante, schrandere, levendige hond, oorspronkelijk jachthond, maar tegenwoordig veel bekender als gezelschapshond. Zijn origine is onduidelijk: er zijn aanwijzingen dat het ras al in de oudheid bestond, Frankrijk en Duitsland eisen hem als 'nationaal' ras op en in de literatuur worden o.a. Rusland, Hongarije en Afrika genoemd als bakermat van het ras. Voor de FCI is Frankrijk het land van oorsprong. Komt voor in vier grootteslagen (Toy, Dwerg, Middenslag en Groot) en drie subvariëteiten (Zwart-Wit-Bruin, Grijs-Abrikoos-Rood en andere kleuren).


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Evenredig gebouwde hond met trippelend, licht gangwerk. Unieke vacht: de krullen ruien niet, het haar groeit door. De vacht laat zich in vele vormen toiletteren, niet alleen in de soms opzichtige modellen die men op tentoonstellingen wel ziet, maar ook in vormen die heel vlot, normaal en sportief ogen in het dagelijks gebruik.

Ze hebben overvloedig, fijn haar, wollig, goed kroezend, veerkrachtig, dik en dicht, van gelijkmatige lengte en gelijkmatige krullen. 

De schofthoogte van de Toy Poedel is tussen de 25 -28 cm, waarbij er een afwijking naarbeneden tot 23 cm is. Het gewicht varieert van 3 tot 6 kilo.

 

Kleuren

De toypoedel is er in drie subvariëteiten namelijk Zwart-Wit-Bruin, Grijs-Abrikoos-Rood en Andere Kleuren. 

 

 

Karakter

Attent, zeer leergierig, tot op hoge leeftijd speels, vrolijk, vriendelijk en verdraagzaam, ook naar vreemde mensen en honden, zeer aanhankelijk voor zijn baas.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Nederlandse Poedelclub zijn bezig met de gezondheid van de Toypoedel. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar PRA.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 2

FCI nummer 172

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen