Risico's hond zonder stamboom

Als je geen stamboomhond kiest maar een pup waarvan de herkomst niet zeker is, dan loop je risico's. Er worden ieder jaar meer dan 70.000 pups uit de hondenhandel naar Nederland gebracht.


Ieder jaar worden er zo’n 60.000 tot 80.000 honden geïmporteerd. Een groot deel van deze honden, worden in Oost Europa uitsluitend voor de handel gefokt. Deze honden hebben geen internationaal erkende stamboom. Veel van deze fokkers nemen het niet zo nauw met de gezondheid, het welzijn en het gedrag van de honden als Nederlandse fokkers.
Zo hebben veel moederhonden continue nesten en dat meerdere jaren achtereen. Nederlandse moederhonden mogen maar één keer per jaar een nest hebben. Bij stamboomhonden is er bovendien een maximum aan het aantal nesten. Ook doen Oost Europese fokkers meestal geen gezondheidsonderzoeken bij de ouderdieren en zijn de pups nogal eens ziek. De slechte start zorgt er voor dat deze honden vaak gedragsproblemen vertonen. Deze pups worden voor een paar tientjes gefokt en verhandeld.
In Nederland zijn deze pups vervolgens goedkoper te koop via internet en marktplaats. Logisch toch?

Laat je niet verleiden door zielige pups en leugenachtige verhalen!

puppyhandel hond zonder stamboom

Veel organisaties waarschuwen ervoor dat je een zorgvuldige keuze moet maken bij de aanschaf van een pup. Dat is niet altijd makkelijk. Voor je het weet ga je met een pup uit de grootschalige broodfok en puppyhandel uit Europa naar huis. Zonder dat je het door hebt. Zo draag je onbewust bij aan het in stand houden van de broodfok en puppyhandel.

 
Hieronder vind je informatie over de nadelen en risico's van de aanschaf van een pup uit de hondenhandel en tips van andere organisaties waar je op moet letten. Wil je een hond die met zorg gefokt is? Kies dan een stamboomhond.

 

Fairpup van de Hondenbescherming

De Hondenbescherming voert campagne voor de aanschaf van een fair gefokte pup. Een stamboomhond is een fair gefokte pup.

Klik hier voor meer informatie over Fairpup.

 

 

Brabants Dagblad 'zieke hondjes hebben geen stamboom'

krantenartikel zieke hondjes hebben geen stamboom

Klik hier voor het artikel.

 

Omroep brabant over puppyhandel


Klik hier voor de reportage.

 

Column Metro van Elfie Tromp

Column Metro van Elfie Tromp 

 

Fok off! van World Animal Protection

World Animal Protection voert campagne tegen het zieke fokken van puppy's in Europa. 

Klik hier voor meer informatie over fok off!


 

 

 

Dibevo waarschuwt voor 'oostblokhond'

Dibevo, de branchevereniging voor de huisdierensector, waarschuwt voor de aanschaf van een 'oostblokhond'. Hun standpunt is helder: koop een pup via een rasvereniging die bij de Raad van Beheer is aangesloten.

waarschuwing dibevo koop geen oostblokhond

Bekijk de flyer als PDF:

Flyer Koop geen Oostblokhond Dibevo

 

Zembla TV over illegale puppyhandel

In september 2015 besteedde Vara Zembla een televisieuitzending aan de illegale puppyhandel.

Klik hier voor de uitzending van Zembla.