Wat is een stamboomhond

Wat is nu eigenlijk een stamboomhond en wat is geen stamboomhond? En hoe herken je een stamboomhond?


Wat is een stamboomhond?

Een stamboomhond is een hond met een officiële stamboom. Een stamboom is een document met daarop informatie over de voorouders van de hond. Zo weet je wie zijn ouders, maar ook zijn opa’s en oma’s zijn. Dat is belangrijk om te weten, want een groot deel van de eigenschappen van je hond krijgt hij van zijn ouders. Een hond met een officiële stamboom is altijd geregistreerd bij de Raad van Beheer.
Wij registreren alle stamboomhonden in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) en geven de enige internationaal erkende stambomen uit.

Niet elke rashond is een stamboomhond!

Niet elke hond met een bepaald uiterlijk heeft een stamboom. Zo zijn er bijvoorbeeld ‘Labrador Retrievers’, ‘Chihuahua’s en ‘Franse Bulldoggen’ met én zonder een stamboom. Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’.

Wist je dat maar zo’n 6% van de Chihuahua’s, 12% van de Franse Bulldoggen en 20% van de Labradors die je op straat tegenkomt een officiële stamboom heeft?

De meeste fokkers van stamboomhonden zijn lid van een rasvereniging. De rasvereniging stelt eisen aan het fokken van honden. Ook de Raad van Beheer stelt zulke eisen. Met deze eisen willen we stamboomhonden fokken die zo gezond, gelukkig en vrolijk mogelijk zijn.

Stambomen zijn waardevol. Kennis van de voorouders is belangrijk voor het fokken van zo gezond mogelijke, gelukkige en sociale pups!

Hoe herken je een stamboomhond?

Aan een hond kun je niet zo maar zien of het een stamboomhond is of niet. Een Herdershond met stamboom en een Herdershond zonder stamboom kunnen er hetzelfde uitzien! Vraag dus altijd aan de fokker of hij honden met een officiële ‘Raad van Beheer’-stamboom fokt en of je de originele stamboom van de moederhond mag zien. Een officiële Nederlandse stamboom die is uitgegeven vóór 1 december 2020 is te herkennen aan het goudzegel in de vorm van een hond.

Vanaf 1 december 2020 is de officiele Nederlandse stamboom gewijzigd. Alle stamboomhonden hebben vanaf 1 december 2020 een stamboom in liggend format. 


 

Alle in Nederland gefokte stamboomhonden hebben een uniek chipnummer dat begint met de cijfers 52814. Wij controleren en chippen alle stamboompups rond de leeftijd van 5 tot 7 weken. Op de stamboom van de pup staat het chipnummer linksonder vermeld. De stamboom van je pup ontvang je via de fokker.

 

Alle stamboomhonden herken je aan het unieke chipnummer dat begint met 52814.

 

Waar kun je terecht voor een stamboomhond?


Wil je een stamboomhond, start dan je zoektocht op onze website. Informatie over alle hondenrassen én de bijbehorende rasverenigingen vind je hier.
Heb je een ras gevonden dat je leuk lijkt, neem dan contact op met de bij de Raad van Beheer aangesloten rasvereniging. De gegevens vind je bij de rassen of kijk hier.
Bij de rasvereniging kun je terecht voor informatie over het ras, pupinformatie en fokkers die aangesloten zijn bij de rasvereniging.


Wist je dat de rasvereniging de fokkers ondersteunt en begeleidt om een zo goed mogelijk nest te fokken?

Heb je je pup eenmaal in huis, dan kun je bij een kynologenclub (hondenschool) in je omgeving terecht voor een puppycursus. Informeer op tijd of er plaats is en wacht niet tot je de pup in huis hebt. Ook ben je er welkom als je meer wilt weten over de opvoeding van je hond of de sporten die je met je hond kunt doen. De gegevens van alle bij de Raad van Beheer aangesloten kynologenclubs vind je hier.

Voordelen van een stamboomhond

Een hond met een stamboom heeft een aantal voordelen boven een hond zonder stamboom.

Klik hier voor de voordelen van een stamboomhond.