Voordeel 1. een goede start

Bekijk de video en lees meer over de voordelen van een stamboomhond.


 

Voordeel 1. Een goede start is het halve werk 

Het is voor de ontwikkeling van pups heel belangrijk dat zij opgroeien tussen mensen en dieren, in huiselijke kring of een hondvriendelijke omgeving. Stamboomfokkers leggen hart en ziel in zowel het fokken van gezonde pups als het begeleiden van de pups in de eerste fase van hun leven.

 

pup kopen

 

In de eerste maanden van een puppyleven vindt de socialisatieperiode plaats. Hoe meer ervaringen een pup in die periode opdoet, des te beter zal hij voorbereid zijn op een stabiel volwassen leven.


De meeste pups zijn minimaal acht weken oud wanneer ze naar hun nieuwe thuis vertrekken. In de eerste acht weken, dus wanneer de het hondje nog bij de fokker woont, wordt deels bepaald of jouw pup zal opgroeien tot een leuke en sociale hond. Een verantwoorde fokker houdt zich hier intensief mee bezig. Natuurlijk is ook de keuze van de juiste ouders van groot belang. Ook daarin gaan stamboomfokkers bijzonder grondig te werk.

 

Bij niet-stamboomhonden, bijvoorbeeld uit de broodfok of handel, wordt geen aandacht besteed aan een goede start. Er is niet nagedacht over de combinatie van de ouders, hun gezondheid of die van de pups. Vaak worden de pups ook veel te vroeg weggehaald bij hun moeder. Dit levert geestelijk en lichamelijk allerlei problemen op die je als kersvers hondenbaasje natuurlijk niet wilt tegenkomen.

 

Wist je dat…

… er ieder jaar 60.00 tot 80.000 honden worden geïmporteerd in Nederland? Veel van deze honden worden in Oost-Europa uitsluitend voor de handel gefokt en hebben geen internationaal erkende stamboom. De meeste fokkers van deze dieren geven niets om de gezondheid, het welzijn en het gedrag van de pups en de ouderdieren. Als je kiest voor een stamboomhond uit een goed nest, laat je zien dat je kiest voor dierenwelzijn.

 

Voor alles een eerste keer

De eerste socialisatiefase start op een leeftijd van drie weken en duurt tot de pup ongeveer twaalf weken oud is. In deze periode moeten puppy’s de wereld buiten hun mandje als normaal gaan beschouwen. Ze zijn dan van nature onderzoekend en nieuwsgierig en moeten in aanraking komen met verschillende mensen, dieren en situaties. Jong geleerd is immers oud gedaan. Puppy’s leren in de eerste socialisatiefase van alles. Ze leren door dingen uit te proberen en door te kijken naar de reacties van hun nestgenootjes en hun moeder. Ook de tandjes worden gebruikt. Op zowat alles wat de pups tegenkomen wordt gekauwd. Spelletjes met de nestgenoten zijn aan de orde van de dag met als functie het oefenen van nieuwe vaardigheden. Alle indrukken uit zijn omgeving worden opgenomen en opgeslagen.

 

In de tweede socialisatiefase, die plaatsvindt van twaalf weken tot zes maanden, maakt de nieuwsgierigheid van de eerste fase plaats voor angst. Nu is de pup meer terughoudend en kan hij vluchtgedrag vertonen. In deze periode is het belangrijk dat de pup leert dat alle dingen waarmee hij voorheen werd geconfronteerd ook nu niet gevaarlijk zijn. 

 

pup kopen

Wist je dat…

… het verstandig is om je pup kennis te laten maken met de dierenartsenpraktijk voordat hij er naartoe moet voor een prikje? Als je pup er ‘zomaar’ eens langs gaat met jou en door de medewerkers wordt aangehaald, leert hij op jonge leeftijd dat hij zich daar geen zorgen om hoeft te maken.


Taken voor de fokker en taken voor de baas

Ook moeten puppy’s leren dat allerlei prikkels, zoals de vreemde geluiden van huishoudelijke apparatuur, verkeer, de trein etc. niet eng zijn. De socialisatie moet echter wel in stappen plaatsvinden, en dus niet in een paar dagen. Anders moet een puppy ineens teveel informatie verwerken, en dat kan hij nog niet op zo’n jonge leeftijd. 

 

Hoe huiselijker de eerste omgeving van een pup, des te meer zal hij oppikken en leren. De fokker heeft daarin een grote verantwoordelijkheid en begint alvast aan de socialisatie en de eerste zindelijkheidstraining. Honden zijn van nature schone dieren, en zullen vermijden hun slaapplaats te bevuilen. De fokker zorgt er daarom voor dat ze voldoende ruimte krijgen en dat de ruimte ook regelmatig opgeruimd en schoongemaakt wordt.

 

Het goed en verantwoord socialiseren van een nestje pups brengt veel kennis en werk met zich mee en vraagt behoorlijk veel tijd. Fokkers van stamboomhonden zijn hobbyfokkers. Ze fokken op kleine schaal en beschikken over tijd, kennis en doen dit met liefde. Een grootschalige fokker, vaak van veel rassen, heeft met zoveel pups de mogelijkheid niet om zich intensief bezig te houden met socialiseren, laat staan de intentie.


Medewerkers van de Raad van Beheer controleren de omstandigheden waarin de nestjes van stamboomfokkers zich bevinden. Zo weet je zeker dat je pup niet alleen uit een goed nest komt, maar dat zijn start ook optimaal is geweest.

pup kopen

 

Waarom een stamboomhond?

Een stamboompup groeit vrijwel zeker op in huiselijke kring of een hondvriendelijke omgeving. Bij een niet-stamboomhond is vaak geen aandacht voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de pups in die eerste, zo belangrijke fase van hun leven.

 

Natuurlijk zijn er meer zaken die je als toekomstige hondeneigenaar moet overwegen bij de keuze van een stamboomhond. Bijvoorbeeld karakter en activiteit, de passie van de fokker en regels voor welzijn. Meer hierover lees je in de andere blogs en kun je zien in onze video’s