Voordeel 9. Investeren in een gezondere toekomst voor honden

Bekijk de video en lees meer over de voordelen van een stamboomhond.


 

Samen met de rasverenigingen, fokkers en in samenwerking met de overheid en de wetenschap investeert de Raad van Beheer in gezondheidsonderzoeken om zo gezond mogelijke honden te fokken. Veel van deze onderzoeken worden gedaan met DNA dat van stamboomhonden wordt afgenomen. Door de aanschaf van een stamboompup investeer jij ook in een gezondere toekomst voor honden.

 

 

 

De verplichte DNA-afname en -afstammingscontrole van alle stamboompups in Nederland werd in 2014 ingevoerd. Bij alle rashondenpups die hier geboren worden, ongeveer 40.000 pups per jaar, wordt DNA afgenomen. Al het DNA-materiaal wordt bewaard zodat er grote hoeveelheden erfelijk materiaal beschikbaar zijn voor onderzoek.  
Het DNA kan getest worden op erfelijke ziektes en aandoeningen zodat deze in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Daarnaast geeft het DNA-profiel absolute zekerheid over de vraag of de ouders van een pup ook echt de ouders zijn.

 

Wat gebeurt er met het DNA?

Met het verzamelde DNA-materiaal kunnen wetenschappers zoeken naar oplossingen voor bepaalde gezondheidsproblemen bij honden. Ze kunnen achterhalen welke ‘fout’ in het DNA-materiaal  een ziekte veroorzaakt en aan de hand daarvan een test ontwikkelen. Met deze test kan men fokdieren testen op verborgen ziektes, zoals bijvoorbeeld bepaalde oogaandoeningen en spier- en zenuwziektes. Door deze testen te doen kunnen fokkers pups fokken die deze ziektes niet krijgen.

 

 

Wist je dat…

 DNA in iedere cel met een kern zit? Zo kun je DNA gebruiken uit bijvoorbeeld haren, bloed, sperma, speeksel en ook wangslijmvlies. Bij stamboomhonden wordt bij alle pups DNA afgenomen van het wangslijmvlies met een soort ‘sponsje’.  

  

Voorbeeld van onderzoek

Voorbeelden van onderzoek waarbij het DNA van stamboomhonden is gebruikt zijn die van het Nederlandse Kooikerhondje en de Friese Stabijhoun.  Men heeft DNA testen ontwikkeld om erfelijke zenuwziekten op te sporen. Fokkers kunnen nu vooraf ouderdieren laten testen zodat de pups de ziekte niet krijgen. Deze testen zijn verplicht gesteld door de rasverenigingen voor fokkers van deze stamboomhonden.

 

 

Waarom een stamboomhond?

Omdat je van stamboompups exact weet wie de ouders zijn. Dit wordt gecontroleerd aan de hand van DNA-onderzoek en chipnummer. Kennis van de ouders is belangrijk om te weten of jij een pup koopt die zo verantwoord mogelijk gefokt is. Zo weet je zeker wie de ouders van de pup zijn en welke onderzoeken er door de Raad van Beheer geregistreerd zijn. Bij niet-stamboomhonden zijn de ouderdieren vaak onbekend en heb je geen zekerheid over de afstamming en gezondheidsonderzoeken.

Natuurlijk zijn er meer zaken die je als toekomstige hondeneigenaar moet overwegen bij de keuze van een stamboomhond. Bijvoorbeeld karakter en activiteit, de grootte en vacht van de hond en regels voor welzijn. Meer hierover lees je in de andere blogs en kun je zien in onze video's. 


Noot:

Wetenschappelijk onderzoek naar ziektes bij honden kost veel tijd én geld.

Niet alles kan direct onderzocht en opgelost worden. Hoe graag we dat ook zouden willen. Daarom is samenwerking met de overheid, de wetenschap en de rasverenigingen en fokkers zo belangrijk.