Nieuwsbericht 22-05-2025
Gemeente Wageningen winnaar ‘meest hondvriendelijke gemeente van Nederland 2024’!
In Nederland zijn er in totaal zo’n 1,9 miljoen honden en 1 op de 5 huishoudens heeft een hond. Voor deze grote groep hondenliefhebbers is het dan ook van groot belang dat zijn of haar gemeente een goed hondenbeleid hanteert.
Daarom hebben de Raad van Beheer, de koepelorganisatie voor alles over houden van honden, en de Koninklijke Hondenbescherming het initiatief genomen voor de jaarlijkse verkiezing van de meest hondvriendelijke gemeente van Nederland.
Gemeentes door heel Nederland worden genomineerd door de bewoners en de finalisten worden bezocht en beoordeeld door een jury en door het publiek op hun hondenbeleid. Tijdens het evenement Gemeentelijk Dierenwelzijnsbeleid in Ede werd de winnaar bekendgemaakt en de trofee overhandigd. De winnaar Gemeente Wageningen mag zich de ‘meest hondvriendelijke gemeente van Nederland 2024’ noemen.

De trofee werd overhandigd door Marieke van der Valk, directeur Raad van Beheer, (links op de foto) en Daphne Groenendijk, directeur Koninklijke Hondenbescherming (rechts op de foto). In het midden de winnaars wethouder Erik-Jan Bijleveld, Anky Biemans van Gemeente Wageningen, en Ingrid Berger en Nicole Pluim, vrijwilligers van hondenvrienden Wageningen.
Beoordeling hondenbeleid gemeente
Bij de beoordeling door de jury werden de volgende punten bekeken:
- Faciliteiten voor hondenbezitters: losloopgebieden, hondenvelden met poepzakjes en afvalbakken.
- Dialoog tussen gemeente, hondenbezitters en niet-hondenbezitters.
- Hondenbelasting: liever niet, maar als er wel belasting is, dan als doelbelasting en niet voor algemene middelen.
- Een duidelijk hondenbeleid met informatie op de website.
- Een hondvriendelijk maaibeleid van grasaren bij losloopgebieden, uitlaatplaatsen en aanlooproutes.
- Beleid voor bijtincidenten. Hoe te voorkomen en hoe te handelen als het toch mis gaat.
De Gemeente Wageningen scoorde van de drie finalisten, de andere waren Den Haag en Haarlemmermeer, het beste.
Een aantal pluspunten uit de beoordeling:
- Er is een goede communicatie tussen de gemeente, hondenbezitters en niet-hondenbezitters. De gemeente heeft een zeer goede constructieve samenwerking met de werkgroep ‘’Hondenvrienden Wageningen’’. Deze samenwerking heeft onder meer geleid tot de realisatie van vijf hondenspeelplaatsen, twintig extra hondenpoepafvalbakken en zijn er op meerdere locaties gratis poepzakjes te verkrijgen.
- Het is de gemeente Wageningen gelukt om meerdere losloopgebieden te realiseren waarbij er goed is nagedacht over de veiligheid. Zo zijn de gebieden omheind en is er een sluis waardoor loslopende honden niet kunnen ontsnappen. Ook zijn er borden met duidelijke ‘spelregels’ en zijn er speeltoestellen voor honden. Bij de speeltoestellen is via het scannen van een QR-code uitleg te verkrijgen over het veilig gebruik van de toestellen. Bij de aanwezige afvalbakken zijn ook dispensers met gratis poepzakjes.
- De gemeente Wageningen heeft op de website duidelijke informatie over het hondenbeleid.
- De gemeente heeft een maaibeleid voor grasaren waarbij het rekening houdt met hondengebieden en uitlaatplaatsen. Op de website van de gemeente staat ook informatie over het gevaar van de grasaren voor honden met daarbij tips en adviezen aan hondenbezitters om eventuele problemen met grasaren te voorkomen.
- De gemeente Wageningen heft weliswaar hondenbelasting, maar wendt de opbrengsten van de belasting aan voor het hondenbeleid (voorzieningen, onderhoud en beheer).
- De gemeente Wageningen vraagt positief aandacht voor het opruimen van hondenpoep door de ontwikkeling, in samenwerking met de werkgroep Hondenvrienden Wageningen, van de Kliko-sticker met de slogan ‘’Wageningen Schoon? Heel Gewoon!’’. Door het plaatsen van twintig extra afvalbakken en het verstrekken op meerdere locaties van gratis poepzakjes.
- De gemeente Wageningen heeft laten zien gemotiveerd en enthousiast te zijn voor het initiatief van de verkiezing en was actief in reageren en het promoten van de verkiezing.
Er waren ook nog verbeterpunten:
- Het zou goed zijn als de gemeente Wageningen een beleid zou hebben met betrekking tot bijtincidenten. Een beleid waarin op een preventieve manier wordt getracht om bijtincidenten te voorkomen en als het dan helaas toch misgaat, hoe dan in voorkomend geval te handelen.
- Hierop aansluitend zou het wenselijk zijn als de gemeente Wageningen aansluiting zou zoeken bij het ‘’Landelijk Honden Dossier’’; het registratiesysteem voor bijtincidenten. Het is noodzakelijk dat alle gemeenten gebruik gaan maken van dit Landelijk Honden Dossier, zodat een grote en belangrijke stap kan worden gezet naar een uniforme en centrale registratie van bijtincidenten, teneinde een effectief en preventief beleid te realiseren.
Gemeente Wageningen:
Wethouder Erik-Jan Bijleveld:
'Samen met hondeneigenaren hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verbeteren van de hondenvoorzieningen. Zonder de vrijwilligers van de Hondenvrienden Wageningen was dit niet gelukt. Fantastisch dat deze inzet ook gezien wordt en dat we deze prijs gewonnen hebben. Graag blijven we de komende tijd samenwerken aan een fijne omgeving voor onze inwoners en hun honden.’
De Raad van Beheer en de Hondenbescherming feliciteren gemeente Wageningen van harte met het winnen van de verkiezing. De verkiezing blijkt een jaarlijks succes en zal ook volgend jaar herhaald worden. De organisatie hoopt van harte dat veel andere gemeentes door dit uitstekende hondenbeleid geïnspireerd zullen worden en volgend jaar meedoen met de verkiezing.
Bekijk hier het juryrapport van Wageningen
Bekijk hier de video van Wageningen