Variëteitskruisingen Keeshond

Nieuwsbericht 20-4-2023


De Nederlandse Keeshonden Club wil de mogelijkheden voor het fokken van Keeshonden verbreden, zodat er de beschikbare genetische diversiteit gebruikt kan worden en de gezondheidsproblemen niet toenemen.

 

Het is vanaf vandaag mogelijk om keeshonden van verschillende erkende kleuren te combineren. Daarnaast mag een reu van de naastliggende grootte variëteit gebruikt worden. Wanneer de reu groter is dan de teef, moeten beiden gemeten worden en mag de reu niet meer dan 25% verschillen.

 

De nakomelingen worden in het stamboek opgenomen in de variëteit op basis van het fenotype. De maat van de moeder bepaalt de (grootte)variëteit van de pups. Metingen om de uiteindelijke variëteit te bepalen kunnen plaatsvinden wanneer de hond zelf minimaal 12 maanden is en worden verricht door een keurmeester die bevoegd is het ras te keuren. De nakomelingen worden opgenomen in het hoofdstamboek (NHSB)

 

Het bestuur is akkoord gegaan met deze variëteitskruisingen voor de Keeshond. Het is daarmee vanaf de datum van deze publicatie toegestaan om een van deze hierboven beschreven combinaties te maken en in aanmerking te komen voor stambomen voor de nakomelingen.