IT4Dogs

IT4Dogs is de nieuwe IT omgeving voor de Nederlandse kynologie. Aan de nieuwe IT voor de Raad van Beheer is jarenlang hard gewerkt. Aan het nieuwe systeem zitten veel voordelen en nieuwe mogelijkheden.


HANDLEIDINGEN

NIEUW
20-04-2021
:
Handleiding voor 'aankoop pup eigenaar' is aangepast. 
Handleiding 'nieuw account aanmaken' is aangepast. 
09-03-2021
Handleiding voor 'verkoop pup door fokker' is aangepast.

Zie alinea 'handleidingen' onderaan de pagina.

IT4Dogs  

Het nieuwe systeem IT4Dogs bestaat uit meerdere applicaties.
Een aantal applicaties zijn voor onze leden, fokkers en hondeneigenaren niet direct zichtbaar. Denk aan applicaties voor de financien, voor opleidingen, voor keurmeesterszaken, etc.

Voor onze leden, fokkers en hondeneigenaren zijn de twee belangrijkste:  

  • Mijn RvB
    De aparte website www.mijnrvb.nl waar fokkers en eigenaren via hun account alle mogelijke diensten kunnen aanvragen en regelen en informatie kunnen vinden. Een paar weken voor de start van de normenmatrix is hier ook de mogelijkheid een proefcombinatie van ouderdieren te doen om te controleren of deze voldoen aan de gezondheids- en welzijnsnormen uit het BWG en de normenmatrix.
    U kunt inloggen op www.mijnrvb.nl
  • Dutch Dog Data
    Een website met de beschikbare gegevens van alle stamboomhonden in Nederland. Een samenvoeging van  het oude 'Generaties & Gezondheid Online' en 'Stamboek Online' met nog meer mogelijkheden om gegevens van honden op te zoeken en in te zien. 
    Ga naar de website www.dutchdogdata.nl 

Dit ging vooraf... 

Op 5 september 2017 besloten de Raad van Beheer en zijn leden in een Buitengewone Algemene Vergadering een geheel nieuw IT-systeem voor de Nederlandse kynologie te bouwen: IT4Dogs. Het systeem moest dienen als vervanging van het inmiddels sterk verouderde en haperende Darwin-systeem.

IT4Dogs moest een uiterst gebruiksvriendelijk, dynamisch systeem worden, dat zo nodig ieder moment kan worden uitgebreid en aangepast aan de actuele eisen. En de gebruiker – fokkers, rasverenigingen, kynologenclubs, medewerkers – kreeg de hoofdrol. Daarom krijg je als gebruiker een eigen account waarin je je eigen informatiebestanden eenvoudig en zonder grote digitale kennis kunt opbouwen, uitbreiden en beheren.

Na een grondige selectie in het voorjaar van 2018 koos de Raad van Beheer VX Company in Baarn als IT-partner, met wie wij in september 2018 begonnen aan de bouw van IT4Dogs.
De samenwerking tussen de Raad van Beheer, tijdelijk ingehuurde externe IT-experts en VX Company verliep zeer soepel. Er werd gewerkt in zogeheten ‘sprints’ – korte deelprojectjes – waarin een specifieke module werd gerealiseerd en afgerond. Op regelmatige basis werd een gebruikerspanel, bestaande uit Raad van Beheer-medewerkers en fokkers, ingezet om de diverse applicaties te testen en feedback te geven over zaken die nog beter konden. Zo werd IT4Dogs module voor module geperfectioneerd.

Om de Nederlandse kynologie op de hoogte te houden van de vorderingen met IT4Dogs, heeft de Raad van Beheer gedurende dit proces regelmatig updates gegeven via de eigen mediakanalen, zoals de website, magazine Onze Hond/Raadar XL en de nieuwsbrief Raadar (zie alinea publicaties).

De voordelen

IT4Dogs heeft een scala aan voordelen voor gebruikers in petto, die helemaal in lijn zijn met wat je van een modern IT-systeem mag verwachten. 

Zeer gebruiksvriendelijk en overzichtelijk

IT4Dogs omvat een schat aan informatie die bovendien heel overzichtelijk wordt gepresenteerd. Reactie van een fokker: ‘De grootste digibeet kan ermee werken, het is heel simpel! Je ziet precies welke informatie je waar kunt vinden. En heel fijn: je kunt niet ‘verdwalen’ doordat je altijd weet waar je bent en altijd in één oogopslag kunt zien hoe je naar een andere pagina kunt switchen.’

Mijn RvB-account met overzicht van al je honden

Als fokker krijg je in je ‘Mijn RvB’-account een compleet overzicht van al je honden. Het overzicht is gesorteerd op geboortedatum, maar kan ook gesorteerd worden op naam, ras of geslacht. Dit is handig voor de fokkers die meerdere honden van verschillende rassen hebben. Reactie van een fokker: ‘Dit vind ik een geweldig fijne pagina. Je ziet direct alle honden die op jouw naam staan. Het is heel makkelijk zoeken en sorteren, dat werkt heel goed.’

Je eigen gegevens beheren

In Mijn RvB kun je je eigen gegevens beheren en bijvoorbeeld een adreswijziging doorvoeren. Ook kun je aangeven van welke rasverenigingen je lid bent. De buitendienstmedewerkers (chippers) bijven bij nestcontrole wel checken of alle gegevens (nog) kloppen!

Meerdere kennelnamen mogelijk

Vanaf de lancering van IT4Dogs is het toegestaan om als fokker meerdere kennelnamen te hebben. Er mogen echter niet twee kennelnamen gebruikt worden voor hetzelfde ras. In het profiel van de eigenaar zijn ook de kennelnamen met de daaraan gekoppelde rassen te zien.

Profielpagina per hond

Iedere hond heeft een eigen pagina, met daarop alle gegevens die bij de Raad van Beheer bekend zijn. Zo heb je een hond meteen 'in beeld': gezondheidsonderzoeken, showresultaten, wie zijn de vader en moeder enzovoort. Ook kun je zien welke onderzoeken nog wel en welke niet meer geldig zijn - denk aan het ECVO-onderzoek. Door de verschillende blokken met gegevens is de pagina overzichtelijk ingedeeld. Je kunt als eigenaar zelf resultaten van gezondheidsonderzoeken en titels toevoegen. Deze worden nog wel door de Raad van Beheer gecontroleerd en geaccordeerd.

Handige dekaangifte

In de dekaangifte komt een overzicht van alle teven van de eigenaar. Dekaangiftes waarbij alle gegevens van de honden bij de Raad van Beheer bekend zijn en waarvoor geen aanvullende controles nodig zijn, keurt het systeem automatisch goed. Het is nu ook mogelijk variëteitskruisingen in te dienen waarbij standaard toegestane variëteitskruisingen direct worden goedgekeurd. Honden die volgens het BWG (Basisreglement Welzijn en Gezondheid) op dat moment niet ingezet mogen worden, worden niet direct getoond. Wordt er toch een teef gekozen die volgens het BWG niet ingezet mag worden, dan wordt er meteen ook uitgelegd welke regel je daarmee overtreedt.

Pups in beeld

De eigen gefokte pups staan – tot de leeftijd van 6 maanden of totdat ze zijn verkocht – in een apart overzicht. Zo is goed te zien welke pups nog overgeschreven moeten worden naar een nieuwe eigenaar. Ook eerder gefokte nesten vind je in dit overzicht terug (dus niet alleen de nesten die via IT4Dogs zijn ingediend).

Makkelijk overschrijven naar nieuwe eigenaar

Overschrijven van een pup/hond naar een nieuwe eigenaar kan vanuit Mijn RvB online geregeld worden met een code die per e-mail naar de nieuwe eigenaar verzonden wordt en via verificatie van de laatste cijfers van het chipnummer. Zo ben je van het versturen per post af, waarbij altijd het risico bestond dat er onderweg iets kwijtraakte.

Digitale facturen

Bijna alle processen verlopen via IT4Dogs. Dit houdt ook in dat veel documenten die nu per post worden verzonden, straks in Mijn RvB staan. Facturen zullen met name per e-mail worden verzonden – iets waar al langer om werd gevraagd, maar wat in het oude systeem niet mogelijk was.

Handige betaling

Bij het aangeven van de geboorte van een nest kunnen fokkers van stamboomhonden ervoor kiezen direct te betalen, maar ook voor uitgestelde betaling (op rekening). Bij uitgestelde betaling hebben ze veertien dagen extra de tijd om te betalen. Dit was een wens van veel fokkers om, zeker bij grote nesten met veel pups, wat extra tijd  te hebben de betaling te regelen. 

 

Normenmatrix

Doel van de normenmatrix is om fokkers te helpen met de gezondheids- en welzijnseisen die voor hun ras gelden.
Met IT4Dogs kan de normenmatrix-controle worden ingebouwd. 

De Raad van Beheer heeft regels voor het fokken van stamboomhonden. Deze regels zijn een toevoeging op de algemene regels van de overheid. Deze regels uit het Basisreglement Welzijn & Gezondheid (BWG) gelden voor alle rassen. De normenmatrix is een aanvulling op deze algemeen geldende regels en is afgestemd per ras. 

De normenmatrix is vanaf de nader te bepalen startdatum online in IT4Dogs te raadplegen. Fokkers en (toekomstige) hondeneigenaren kunnen er makkelijk mee controleren of een reu-teefcombinatie de belangrijke gezondheidsonderzoeken heeft ondergaan die volgens de normen voor dit ras zijn vastgesteld.

Hiervoor heeft een groot aantal rasverenigingen aangegeven welke gezondheidsonderzoeken voor hun ras van belang zijn. Deze rassen met hun onderzoeken zijn, na controle, in de normenmatrix opgenomen. Naast gezondheidsonderzoeken zijn er soms ook strengere eisen gesteld aan het welzijn van de ouderhonden of regels om inteelt en verwantschap nog verder te beperken.

Wat vind je in de normenmatrix?

Standaard wordt al jarenlang voor alle rassen op de fokregels van het Basisreglement Welzijn en Gezondheid (BWG) gecontroleerd. Dat blijft uiteraard ook in de normenmatrix zo. Het ligt voor de hand dat je kunt zien of een hond goede resultaten heeft aangaande heupdysplasie en elleboogdysplasie, maar ook een niet-geprotocolleerd onderzoek, zoals de controle op hartproblemen, kan in de normenmatrix worden opgenomen. De onderzoeken, die door de eigenaar van de hond kunnen worden toegevoegd, verschillen per ras en worden onder meer bepaald op basis van het Verenigingsfokreglement (VFR) van de rasvereniging(en).

Wanneer beide ouderdieren voldoen aan de gestelde eisen, is dit zichtbaar op de stamboom vermeld in tekst en een ‘groen vinkje’. 

Ideaal: proefcombinatie reu/teef

In het programma wordt zichtbaar wat er bij een hond onderzocht is en met welk resultaat. Voor fokkers is dit ideaal, je kunt hier vanaf de start van de normenmatrix een proefcombinatie van een teef en een bepaalde reu maken. Je moet de verwachte dekdatum invullen en vervolgens krijg je te zien of de combinatie van ouderdieren voldoet aan alle gezondheidseisen. Zo niet, dan wordt ook verteld waarom dat zo is. Heel handig! Ook potentiële pupkopers kunnen zo zien of een pup uit deze combinatie zou voldoen aan de normen en zo hun keuze bepalen voor hun toekomstige huisgenoot.

100 rassen in normenmatrix 

We starten met ruim honderd rassen / varieteiten in de normenmatrix. Voor deze rassen zijn de regels afgestemd met de rasverenigingen en in het programma ingebouwd. De andere rassen volgen bij volgende releases van de normenmatrix. 

Rassen die nog geen ingevulde normenmatrix hebben, kunnen al wel profiteren van het administreren van gezondheidsonderzoeken. Jarenlang was het alleen mogelijk om HD, ED, CD, ogen en (ietsje later) ook patella luxatie te laten registreren. Nu komen daar de vele (rasspecifieke) DNA-tests bij, maar ook het eerdergenoemde hartonderzoek, rugafwijkingen, OCD enzovoort. 

Voor een overzicht van de eerste 100 rassen en de normen die gelden zie de pagina 'fokken met de normenmatrix'.

Stamboom nieuwe stijl

Tegelijk met de lancering van IT4Dogs is de Nederlandse stamboom na vele jaren in een nieuw en handiger jasje gestoken. Hij heeft een overzichtelijker lay-out en wordt niet meer gelamineerd, maar geprint op speciaal nevertear-papier (onscheurbaar en waterafstotend). 

Stamboom voldoen aan normenmatrix: groen vinkje

Op de nieuwe stamboom wordt met een groen vinkje en aanvullende tekst aangegeven als een hond voldoet aan aan de gezondheidseisen in de normenmatrix. Dit werd in het verleden wel aangeduid als 'stamboom met gouden randje'.

stamboom groen vinkje gouden randje

Een zelfde format wordt gebruikt voor honden die in de bijlage of het Voorlopig Register (VR) worden opgenomen. Dit geldt voor die rassen waarvoor dit is ingeregeld. 

De nesten van de rassen die nog niet ingeregeld zijn in de normenmatrix krijgen een stamboom zonder vermelding ‘voldoet’. De stamboom is ‘blanco’, er is dus geen extra vermelding opgenomen.

Resultaten van gezondheidsonderzoeken en titels
De resultaten en titels worden niet meer op de stamboom zelf  weergegeven, maar in een apart digitaal document. Dit document is aanpasbaar en kun je zelf bijhouden. Het is te downloaden door de eigenaar op de profielpagina van de hond in kwestie. Hierop staan de resultaten van alle honden (dus ook de voorouders). Zo is het dus mogelijk om veel meer resultaten van een hond weer te geven en in te zien. Op de oude stamboom was daar nauwelijks plek voor.

Dutch Dog Data

Generaties en Gezondheid Online en Stamboek Online zijn gecombineerd tot één nieuwe module: Dutch Dog Data. De gegevens zullen worden uitgebreid met de resultaten van niet-geprotocolleerde onderzoeken en titels van honden. Heb je een leuke vaderhond op het oog, dan kun je hier heel makkelijk zien hoe het met zijn gezondheidsonderzoeken is en of hij met jouw moederhond gekruist zou kunnen worden. Je vindt Dutch Dog Data op de website www.dutchdogdata.nl 

Vragen of problemen?

Kijk voor je een probleem meldt eerst op de lijst van bekende problemen hieronder. Staat het probleem er niet bij, kijk dan op de pagina 'veelgestelde vragen / FAQ IT4Dogs'.
Helpt je dat ook niet doe dan een melding via het formulier. 

 

Meldformulier voor tips klachten wensen

Wij zijn erg trots op het nieuwe systeem. Maar wij realiseren ons ook dat wij nog niet klaar zijn. Er moeten nog applicaties verder ontwikkeld worden en er zullen zeker nog zaken zijn die beter, duidelijker of efficiënter kunnen. In de komende periode zullen wij ook daaraan blijven werken.

U kunt ons daarbij helpen. Heeft u tips, klachten of wensen, meld dit dan bij ons via het meldformulier IT4Dogs

Handleidingen  

Onderstaande handleidingen kunnen u helpen bij het gebruik van IT4Dogs.

Handleiding verkoop pup door fokker versie 09-03-2021

Handleiding aankoop pup door pupkoper / eigenaar versie 20-04-2021

Handleiding nieuw account aanmaken versie 20-04-2021

Handleiding account inloggen versie 21-12-2020

Publicaties / mailingen

Raadar XL Onze Hond 02-2021

Raadar XL Onze Hond 01-2021

Brochure IT4Dogs 

Mailing fokkers 06-11-2020

Overzicht publicaties IT4Dogs 2016-2020

Raadar XL Special IT4Dogs