Kampioenschappen, titels en prijzen

In de kynologie zijn er verschillende kampioenschappen, titels en prijzen die je kunt halen. Vaak korten we prijzen af tot CAC, CACIB. Daarnaast zijn er titels zoals Nederlands Kampioen, Internationaal Kampioen en Werkkampioen. Vaak is het zo dat je meerdere prijzen moet halen om een titel te mogen voeren. Op deze pagina lees je meer over titels en prijzen. 


CAC

CAC staat voor Certificat d’Aptitude au Championnat. Het is – letterlijk vertaald – een certificaat van geschiktheid tot kampioen. Eigenlijk betekent dit dat als je hond op een expositie een CAC ontvangt de keurmeester je hond geschikt vindt om kampioen te zijn. CAC is een nationale prijs en geldt dus voor nationale titels. Je kunt een CAC verdienen op kampioenschapstentoonstellingen en kampioenschapsclubmatches. Je hond moet dan beste reu of beste teef van het ras worden en de kwalificatie ‘uitmuntend’ krijgen.

 

CACIAG

CACIAG staat voor Certificat d’Aptitude au Championnat International d’Agility. Ontvangt je hond deze titel, dan vindt de keurmeester dat je hond geschikt is om internationaal kampioen agility te worden. Het is dus een internationale prijs. Je kunt de prijs verdienen op een CACIAG agilitywedstrijd.

 

CACIB

CACIB is de afkorting van Certificat d’Aptitude au Championnat International de Beauté. Volgens de keurmeester is je hond dan geschikt om internationaal schoonheidskampioen te zijn. Het is dus een internationale kampioensprijs. Je hond kan een CACIB verdienen op een internationale kampioenschapstentoonstelling door beste reu of beste teef te worden, een ‘uitmuntend’ te krijgen én hij moet ingeschreven zijn in de open klas, gebruikshondenklas, kampioensklas of in de klas van vijftien tot vierentwintig maanden. De hond moet in een erkend stamboek ingeschreven staan.

 

CACIL

CACIL staat voor Certificat d’Aptitude au Championnat International des Courses de Lévriers en komt voor bij de windhondenrensport.

 

CACIOB

CACIOB is een afkorting voor Certificat d’Aptitude au Championnat International d’Obéissance. Deze prijs komt voor binnen FCI-Obedience.

 

CACIT

CACIT betekent Certificat d’Aptitude au Championnat International de Travaille. Dit is een internationale werkkampioenschapsprijs.

 

Nederlands Jeugdkampioen

Je hond kan Nederlands Jeugdkampioen worden als hij in de jeugdklasse op een Nederlandse CAC- en/of CACIB-tentoonstelling of kampioenschapclubmatch drie maal een eerste plaats met de kwalificatie ‘uitmuntend’ behaalt onder minimaal twee verschillende keurmeesters. Er bestaan geen zogenaamde ‘Jeugd CACs’.

Bij het behalen en registreren van de titel ‘Nederlands Jeugdkampioen’ ontvangt je hond automatisch één CAC. Behaalt je hond deze titel, dan stellen wij een diploma beschikbaar.

Als je de titel voor je hond wilt aanvragen, maak dan gebruik van het aanvraagformulier. Zorg er voor dat je hond op de juiste naam en adres geregistreerd staat als je de aanvraag doet. Zodra we de aanvraag ontvangen hebben, ontvang je een factuur voor de kosten, deze kan je vinden in de 'tarievenlijst'. Wij sturen je de stukken die bij de titel horen als we de betaling hebben ontvangen.

Je kunt de titel vermelden bij inschrijvingen. Ook kunnen wij hem vermelden op de stamboom van eventuele nakomelingen.

 

Nederlands Kampioen

Je hond kan Nederlands Kampioen worden als hij vier kampioenschapspunten (CACs) heeft gewonnen. Sommige punten tellen dubbel.

Je krijgt één punt als je hond:

  • Een CAC haalt tijdens een nationale of internationale tentoonstelling.
  • Een reserve-CAC haalt tijdens de kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging. Er moeten dan wel voldoende inschrijvingen zijn.
  • Vier reserve-CACs behaalt tijdens nationale of internationale tentoonstelling (slechts één punt mag worden opgebouwd uit kwart-punten).

Je krijgt dubbele punten als je hond:

  • Het CAC behaalt tijdens de Winner.
  • Het CAC behaalt tijdens de kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging. Er moeten minimaal 20 honden (ex. Jongste Puppy en Puppy klasse) zijn ingeschreven, waarvan er 16 aanwezig moeten zijn.

Als je hond een reserve-CAC behaalt tijdens een nationale of internationale tentoonstelling waarderen we deze op naar het CAC als de hond die het CAC eigenlijk behaalde al Nederlands Kampioen is. Deze opwaardering gebeurt bij de verwerking van de showuitslagen door ons en niet op de show. 

Als je hond in het bezit is van twee dubbele CACs, dan komt één van deze twee in aanmerking voor de dubbeltelling.

De CACs moeten zijn toegekend door twee verschillende keurmeesters. Op de dag van het behalen van het laatste punt moet je hond tenminste 27 maanden oud zijn. Heeft je hond voor het bereiken van deze leeftijd al het benodigde aantal punten behaald, dan is het behalen van een reserve-CAC na deze leeftijd voldoende om de titel "Nederlands Kampioen" te krijgen. Wij kennen de titel automatisch toe, ook als het om buitenlandse honden gaat.

Zodra je hond Nederlands Kampioen is kun je het kampioenskruis bestellen. Op de achterzijde van het kampioenskruis staat als inscriptie de naam van de hond en het jaartal van toekenning. Je kunt deze bestellen via het aanvraagformulier.

 

Nederlands Veteranenkampioen

Je hond krijgt de titel Nederlands Veteranenkampioen als hij in de veteranenklasse op een Nederlandse CAC- en/of CACIB-tentoonstelling of op een kampioenschapclubmatch drie maal een eerste plaats met een uitmuntend behaald heeft onder minimaal 2 verschillende keurmeesters. Er bestaan geen ‘Veteranen CACs’.

Als je hond de titel behaalt en je laat hem registreren, dan krijgt je hond automatisch één CAC. Als je hond door het behalen van de titel Nederlands Veteranenkampioen en het verkrijgen van het CAC Nederlands Kampioen wordt, ontvang je daarna automatisch de titel Nederlands Kampioen.

Als je de titel voor je hond wilt aanvragen, maak dan gebruik van het aanvraagformulier. Zorg er wel voor dat je hond op de juiste naam en het juiste adres geregistreerd staat. Als we de aanvraag ontvangen hebben, ontvang je een factuur voor de kosten. Deze kan je vinden in de 'tarievenlijst'. Wij sturen je de stukken die bij de titel horen als we de betaling hebben ontvangen. Voor honden die de titel Nederlands Veteranenkampioen behalen, stellen wij een diploma beschikbaar.

Je kunt de titel vermelden bij inschrijvingen. Ook kunnen wij hem vermelden op de stamboom van eventuele nakomelingen.

 

Club Winner

Alle honden die beste van het ras zijn geworden op een kampioenschapsclubmatch krijgen de titel Clubwinner + jaartal.

 

Internationaal (schoonheids)kampioen (CIB)

Je hond krijgt deze titel (CIB zonder werkproef) als hij in ten minste drie verschillende landen, waaronder het land waar hij staat ingeschreven, onder ten minste drie verschillende keurmeesters vier CACIB-certificaten heeft gehaald.

Voor jacht- en gebruikshonden geldt een andere regeling. Deze honden moeten ten minste twee CACIB-certificaten in ten minste twee landen onder ten minste twee verschillende keurmeesters halen. Daarnaast moeten ze een een eerste, tweede of derde prijs of een ‘zeer goed’ op een nationale veldwedstrijd halen, of slagen voor het IPO-I examen.

Tussen het behalen van het eerste en het laatste certificaat moet een termijn van ten minste twaalf maanden liggen.

Voldoet je hond aan de vereisten, dan dient deze titel (CIB met werkproef) via de afdeling Kampioenschappen van de Raad van Beheer te worden aangevraagd, (niet via de FCI). kampioenschappen@raadvanbeheer.nl 

 

Internationaal Show Kampioen (CIE)

Heeft je hond in drie landen onder drie verschillende keurmeesters vier keer een CACIB-certificaat gewonnen, dan kan hij Internationaal Show Kampioen worden. Tussen het eerste en het laatste CACIB moeten minstens twaalf maanden zitten. Je kunt de titel rechtstreeks bij de FCI aanvragen.

Internationaal Jeugdkampioen (CIB-J)

Per 1 augustus 2022 is het mogelijk de titel Internationaal Jeugd Kampioen aan te vragen. Wanneer je hond op internationale shows 3x een CACIB-J in de Jeugdklasse in drie verschillende landen, onder 3 verschillende keurmeesters heeft behaald kan de titel worden aangevraagd. (Voor 1 januari 2023 is 3x 1U in Jeugdklasse voldoende)

Voor het aanvragen van de titel vult men onderstaand formulier in (digitaal en in hoofdletters) en stuurt deze met de 3 keurverslagen en diploma's en een kopie van de stamboom (voor en achterkant) op naar kampioenschappen@raadvanbeheer.nl

Let op: alleen uitslagen NA 1 augustus 2022 kunnen ingestuurd worden.

Aanvraagformulier CIB-J

 

Internationaal Veteranenkampioen (CIB-V)

Per 1 augustus 2022 is het mogelijk de titel Internationaal Veteranen Kampioen aan te vragen. Wanneer je hond op internationale shows 3x een CACIB-V in de Veteranenklasse in drie verschillende landen, onder 3 verschillende keurmeesters heeft behaald kan de titel worden aangevraagd. (Voor 1 januari 2023 is 3x 1U in Veteranenklasse voldoende)

Voor het aanvragen van de titel vult men onderstaand formulier in (digitaal en in hoofdletters) en stuurt deze met de 3 keurverslagen en diploma's en een kopie van de stamboom( voor en achterkant) op naar kampioenschappen@raadvanbeheer.nl

Let op: alleen uitslagen NA 1 augustus 2022 kunnen ingestuurd worden.

Aanvraagformulier CIB-V