Canicross

Hardlopen, trimmen, joggen: allemaal benamingen voor het al rennend werken aan je conditie. Canicross is ook hardlopen, maar dan samen met je hond. Lekker samen bewegen, buiten in de natuur bezig zijn, en daarbij ook nog eens werken aan een gezond lichaam en een goed uithoudingsvermogen. Én aan de band met je hond die bij deze sport zowel letterlijk als figuurlijk aanwezig is. Een goede canicrosshond, trekt zijn baas namelijk mee, zodat die nog harder loopt.


Waarom canicross?

Als er iemand is die het heerlijk vindt om buiten in de natuur op onverharde paden te rennen, dan is het je hond wel. Canicross is daarom een mooie manier om samen sportief bezig te zijn. Het is gezond voor zowel lichaam als geest, van zowel baas als hond. Een bijkomend voordeel van samen met je hond hardlopen, is dat de hond voor een extra stuk snelheid zorgt. Bij canicross mag hij aan de lijn trekken waardoor hij jou voorttrekt. Canicross is dus niet alleen hardlopen met je hond; het is harder lopen dankzij je hond.

 

Voor wie is canicross geschikt?

Canicross begon ooit als training voor de sledehondensport. Buiten het seizoen, als er geen sneeuw lag, werden de honden getraind door samen met de baas – de baas voorttrekkend – te gaan hardlopen. Vandaag de dag kun je niet alleen met sledehonden maar met elke (gezonde, volwassen) hond aan canicross doen. Weliswaar zal het ene ras sneller zijn dan het andere, maar allemaal vinden ze het leuk om samen met de baas te rennen. Er zijn zelfs honden die hun baas zo gemotiveerd voorttrekken dat die het gevoel krijgt dat hij vleugels heeft en nauwelijks de grond nog raakt. Hierbij kun je snelheden van ruim twintig kilometer per uur bereiken.

 

Recreatief of wedstrijden?

Je kunt canicross individueel beoefenen, jij samen met je hond of met een groepje gezellig het bos in, maar het is ook erg leuk om mee te doen aan wedstrijden. Canicross is door ons nog niet officieel gereglementeerd. Canicross Nederland organiseert zo’n twaalf wedstrijden per jaar en er zijn ook kynologen- en sportverenigingen die canicrosswedstrijden organiseren of faciliteren. Er is zelfs een Nederlands en een Wereldkampioenschap. Je kunt starten op een korte afstand van twee à drie kilometer of op de lange afstand van vijf à zes kilometer, in klassen voor kinderen, volwassenen en veteranen. Om te voorkomen dat de honden in het parcours te dicht bij elkaar lopen, starten de deelnemers om de dertig seconden. De route wordt gemarkeerd met lint en pijlen en omdat de hond voor je uitloopt, is het zaak dat jij hem de goede kant op stuurt.

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

Lekker buiten, in het bos, de duinen, het park, door akkers en weilanden of op het strand.

 

Wat heb je nodig voor canicross?

Behalve een hond heb je een goed passend tuig voor je hond, een heupgordel voor jezelf en een elastische lijn om jou met je hond te verbinden nodig. Voor jezelf zijn een sportoutfit en een paar goede hardloopschoenen geen overbodige luxe. Canicrossers die in het bezit zijn van een hond met veel looplust en trekkracht hebben baat bij schoenen met profiel.