Sledehondensport

Bij deze sport rent de hond of rennen de honden voor een slee die gemend wordt door een musher (hondenmenner). Bij gebrek aan sneeuw kan die slee een kar worden maar je kunt je hond ook jezelf rennend, op step, ski’s of op een fiets laten trekken. Sledehondensport is speciaal voor rassen die van oorsprong gewend zijn om lasten te trekken: de Alaskan Malamute, Groenlandse Hond, Samojeed, Siberische Husky en Eskimohond. In Nederland is het alleen met honden van deze rassen – met een officiële stamboom – toegestaan deze sport te beoefenen.


Waarom sledehondensport?

Sledehonden zijn echte werkhonden. Ze vinden het heerlijk om te rennen en te trekken. Daar zijn ze honderden jaren geleden voor gefokt en de passie om te werken zit verankerd in elke sledehond. Eigenlijk geldt voor alle honden, maar voor werkhonden in het bijzonder, dat ze zich kunnen gaan vervelen als ze te weinig te doen hebben. Dan bestaat de kans dat ze probleemgedrag ontwikkelen. Door de dieren geestelijk en lichamelijk een uitdaging te bieden en samen met je sledehond(en) aan het werk te zijn, houd je ze gezond en gelukkig.

 

Voor wie is sledehondensport geschikt?

Voordat in 1911 de trekhondenwet van kracht werd, was het in ons land heel gewoon om honden karren te laten trekken, vaak met zware lasten daarop. Het spreekt voor zich dat dit nogal wat dierenleed met zich meebracht. Vandaag de dag verbiedt de Nederlandse wet elke activiteit waarbij een hond wordt ingezet om op het land of in het water een kar, slee, boot of een ander voorwerp, dier of mens voort te trekken. Alleen beoefenaars van de sledehondensport met een Alaskan Malamute, Groenlandhond, Samojeed, Siberische Husky of Eskimohond (met stamboom) mogen hun hond een last laten trekken. In 2012 kwam er een aanvulling op de wet waardoor honden die niet tot een van deze rassen behoren een ontheffing kunnen krijgen. Denk aan voor honden die gefokt zijn voor de sledehondensport, maar die niet in het bezit zijn van een stamboom (Alaskan Husky).

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

In de sneeuw of in het bos, alleen met je hond of met een groep honden.


Ski-jöring

Met één of twee honden hardlopen of langlaufen waarbij de hond zijn baas voorttrekt.

 

Pulka klasse

Hierbij worden één, twee of drie honden achter elkaar ingespannen voor een pulka (een kleine kar of slede).

 

Teams

Hierbij lopen de honden twee aan twee voor een kar of slee, waarbij de musher op het voertuig staat. In de C-klasse trekken drie of vier honden, B-klasse: vijf of zes honden, A-klasse: zeven of acht en in de open klasse worden negen honden of meer ingespannen.

 

Recreatief of wedstrijden?

Je kunt deze sport recreatief beoefenen: lekker met je hond of honden het bos in om zo je hond(en) gezond en in conditie te houden. Er zijn ook mushers die meedoen aan trektochten, als het even kan in het buitenland in de sneeuw. Ook kun je deelnemen aan wedstrijden sledenhondensport. Die worden ingedeeld op afstand, variërend van 4 tot 150 kilometer op een dag. Er zijn eendaagse en meerdaagse wedstrijden.

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

Wij reglementeren deze vorm van hondensport nog niet officieel. Bij ons aangesloten kynologenclubs en rasverenigingen organiseren deze sport wel.

Voor meer informatie over sledehondensport kun je terecht bij: Mushing Holland Sleddog Club, Dutch Allround Sleddog Sports of Sledehonden Sport Club Nederland.

 

Wat heb je nodig voor sledehondensport?

Gezonde, getrainde sledehonden en een kar, karretje, slee, step of gewoon jezelf om de hond te laten voorttrekken. En natuurlijk de nodige kennis van zaken of een goede instructie om dit op een verantwoorde manier te doen.