Dog dance

Dog dance is precies wat de naam al doet vermoeden: dansen met je hond. Of in elk geval samen met je hond bewegingen maken die doen denken aan dansen. Het feit dat dit meestal op muziek gebeurt, draagt bij aan de beleving dat er daadwerkelijk gedanst wordt. Want natuurlijk is de hond niet aan het dansen maar volgt hij braaf, en als het goed is met veel plezier, de aanwijzingen van zijn baas op.


Waarom dog dance?

Het mooie van dog dance is dat dwingen niet werkt. Je kunt het de hond alleen leren als hij het leuk vindt om samen met jou een dansje te wagen. Wanneer je het op de goede manier (op basis van beloning) aanpakt, zul je merken dat zowel hond als baas heel vrolijk wordt van dog dance.


Als je aan dog dance wilt doen, kun je beginnen in de recreantenklasse. Die is bedoeld voor mensen en honden die willen snuffelen aan de sport. Hier mag eventueel speelgoed of beloningsvoer mee de ring in. Als je serieus wilt gaan dansen met je hond, kun je meedoen aan wedstrijden en zo eventueel doorgroeien naar de top: de champions level.

 

Voor wie is dog dance geschikt?

Dog dance is geschikt voor iedereen die van dansen houdt, met een gezonde hond, die het leuk vindt om zijn hond dingen te leren én om zelf een choreografie op muziek in elkaar te zetten. Het ene ras zal zich soepeler bewegen en beter geneigd zijn samen te werken met de baas dan het andere, maar in principe kun je elke hond leren om samen met de baas te bewegen. Het mooie van dog dance is dat je zelf een routine in elkaar mag zetten, waarbij je rekening houdt met de talenten van je hond. Er zijn geen verplichte oefeningen en je mag hem leren wat je wilt, zo lang de oefening maar niet gevaarlijk is voor de hond. Een superintelligent bewegingswonder als een Border Collie kan moeilijkere oefeningen laten zien en wordt anders beoordeeld dan een Engelse Bulldog maar ook die laatste kan wel degelijk plezier beleven aan het wagen van een dansje.

 

Recreatief of wedstrijden?

Natuurlijk kun je thuis in de woonkamer een stukje dansen met je hond, of hem kunstjes op muziek aanleren, maar echt leuk wordt het pas wanneer jouw ‘moves’ (routine) door een jury wordt beoordeeld. Dat is het geval als je in club- of wedstrijdverband aan dog dance doet. Binnen deze sport zijn er twee onderdelen: musical of canine freestyle en heelwork to music.

 

Freestyle houdt in dat de hond keurig meeloopt, of dat nu vooruit, achteruit of zijwaarts is. Op bepaalde punten in de muziek draait de hond om zijn as of om zijn handler heen. De hond kan ook zigzaggen tussen de benen door, op afstand werken of spectaculaire sprongen maken.

 

Heelwork To Music (HTM) is meer richting obedience. Strak volgwerk waarbij de hond dicht bij de baas moet blijven, versierd met hier en daar een kunstje. Het is minder uitbundig dan freestyle, maar minstens zo moeilijk.

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

Wij reglementeren deze vorm van hondensport nog niet officieel maar er zijn wel bij de Raad van Beheer aangesloten kynologenclubs die dat wel doen. Voor meer informatie over dog dance kun je terecht op de website van de Nederlandse Dog Dance Bond.

 

Wat heb je nodig voor dog dance?

Een hond, dingen om je hond mee te belonen (speeltjes en wat lekkers) en een goed humeur zijn de enige ingrediënten. Wanneer je op wedstrijdniveau wilt laten zien wat jij en je hond samen kunnen, is ook een wedstrijdkostuum dat bij je routine past geen overbodige luxe.