Dog Frisbee

Bij het spelen van dog frisbee gooi jij een frisbeeschijf en is het de bedoeling dat je hond die schijf opvangt. Je gooit met een speciale techniek en zoals bij eigenlijk alle vormen van hondensport is het samenwerken met de hond en de band die daardoor ontstaat, hetgeen dat deze sport zo mooi maakt.


Waarom dog frisbee?

Iedereen met een hond die graag rent, apporteert en vangt, speelt waarschijnlijk weleens met een frisbee, buiten in het veld of op het strand. Als jullie daar samen plezier aan beleven, jij het gevoel hebt dat je hond talent heeft en/of als je dit verder uit wilt bouwen dan is dog frisbee misschien iets voor jullie.

 

Er zijn ruim honderd verschillende worpen die je bij dog frisbee kunt gebruiken en de beste manier om dit onder de knie te krijgen, is door samen met je hond naar een cursus te gaan. Van daaruit kunnen jullie wellicht doorgroeien naar de wedstrijdsport. Er zijn verschillende (wedstrijd)vormen van dog frisbee, kijk voor meer informatie op www.dogfrisbee.nl.

 

Voor wie is dog frisbee geschikt?

In principe kan elke hond een frisbee vangen maar het spreekt voor zich dat niet alle rassen even gemakkelijk te motiveren zijn, of qua bouw en souplesse in de wieg zijn gelegd voor dog frisbee. Met name werkhondenrassen vinden het geweldig om alles uit de kast te halen om de frisbee te vangen. Voor hen is elke keer dat ze de frisbee in hun bek hebben, de ultieme beloning. Voor erg grote rassen kan het belastend zijn om te rennen en te springen naar de frisbee. Ook rassen met erg korte neuzen zijn geen top frisbeeërs omdat het voor hen moeilijker is de frisbee in de bek te houden. Maar als de hond het leuk vindt en te motiveren is, en als de baas te rade gaat bij een dog frisbeeclub en met kennis van zaken speelt, is dog frisbee voor veel honden en veel bazen een superleuke sport.

 

Recreatief of wedstrijden?

Je kunt dog frisbee recreatief beoefenen tijdens de training op jouw hondenschool of kynologenclub maar je kunt ook meedoen aan wedstrijden. Bij sommige wedstrijden gaat het puur om de techniek, bij andere vormen van dog frisbee bedenk je zelf een choreografie op muziek. Bij deze vorm van hondensport is het heel belangrijk dat de handler (baas) weet waar hij mee bezig is. Een goede techniek van het werpen zorgt ervoor dat de hond de frisbee sowieso kan vangen, maar ook dat dit op een veilige manier gebeurt. Dit geldt overigens niet alleen voor mensen die met hun hond meedoen aan dog frisbeewedstrijden maar ook voor degene die gezellig op het strand een frisbee gooit.

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

Frisbeeën kun je buiten doen, op een egaal grasveld of een zandvlakte (strand) maar ook bijvoorbeeld in een manege of rijhal. Dog frisbee op een erg oneffen terrein, in mul zand, op kunstgras, een glad oppervlak of op straat is niet verstandig. Niet alleen de hond kan zich dan bezeren, maar ook voor jou zelf ligt het risico op blessures of ongelukken op de loer.

 

Wij reglementeren deze vorm van hondensport nog niet officieel. Bij ons aangesloten kynologenclubs organiseren deze sport wel. Kijk voor meer informatie op www.dogfrisbee.nl.

 

Wat heb je nodig voor dog frisbee?

Hardplastic frisbees zijn niet geschikt voor dog frisbee. Ze zijn vaak te hard en scherp waardoor de hond blessures kan oplopen of zijn gebit kan beschadigen. Dog frisbee speel je met een speciale, zachtkunststof frisbee die je dubbel kunt vouwen zonder dat hij breekt.