Jachttraining

Als je je hond wilt meenemen op jacht moet hij daarvoor getraind zijn. Vaak is het haast verbluffend om te zien tot welke prestaties een goed getrainde jachthond in staat is. Maar jachttraining is net zo goed bedoeld voor honden en bazen die niet per se hoeven te jagen en gewoon lekker samen bezig willen zijn. Het is namelijk erg leuk om je hond te trainen voor jachthondenwerk. Eigenlijk kunnen alle honden – dus niet alleen honden die voor het doel ‘jacht’ gefokt werden (en dat zijn er ontzettend veel) – plezier beleven aan jagen en apporteren.


Waarom jachttraining?

Omdat het voor alle bazen van alle honden heel erg leuk is om te zien hoe mooi een hond het vindt om te doen waarvoor hij ooit in de wieg werd gelegd. (Jacht)honden, afhankelijk van het precieze fokdoel, vinden het prachtig om wild op te sporen, aan te wijzen, te volgen, op te jagen of te apporteren. En je weet vast hoe het vaak gaat met dingen die je leuk vindt: daar ben je goed in en je doet ze liefst zo vaak mogelijk. Dat geldt voor honden net zo goed als voor mensen.

 

Voor wie is jachttraining geschikt?

Er zijn ontzettend veel hondenrassen die gefokt werden voor het doel ‘jacht’, maar eigenlijk vindt vrijwel elke hond jachttraining leuk. Als je wilt doorgroeien naar wedstrijdniveau zie je vaak wel dat ‘echte’ jachthonden de uitblinkers zijn in deze tak van sport.

 

Recreatief of wedstrijden?

Je kunt op veel plaatsen terecht als je met je hond wilt trainen voor jachthondenwerk. Vooral de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, maar ook sommige rasverenigingen en verschillende kynologenclubs bieden trainingen aan. Daarnaast zijn er op dit terrein talloze particuliere hondenscholen en individueel werkende instructeurs actief.

 

Als je flink hebt getraind, dan kan je hond examen doen of meedoen aan wedstrijden. De Commissie Jachthonden van de Raad van Beheer (ondergebracht bij ORWEJA) zorgt ervoor dat alles rondom de veldwedstrijden en jachthondenproeven goed geregeld is.

 

hond jachthond jachtwedstrijd 

Nimrod

Het jaarlijkse topevenement op jachtproevengebied is de Nimrod-proef in november. Alleen op uitnodiging kun je hieraan deelnemen. De Commissie Jachthonden benadert hiervoor de honden die in het afgelopen seizoen het best hebben gepresteerd, zo veel mogelijk één per ras. Meer informatie en uitslagen vind je op de website van Nimrod Nederland.

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

Naast en na de basistraining die vaak plaatsvindt op het terrein van je hondenschool of kynologenclub, ga je lekker met je hond het veld of het bos in, waar gespeurd en geapporteerd wordt.

 

Wat heb je nodig voor jachttraining?

Dat is afhankelijk van het doel van de training maar in de meeste gevallen heb je genoeg aan je hond, een (jacht)lijn, beloningssnacks, een dummie of ander apporteermateriaal, een jachtfluit en jij zelf in een bosbestendige outfit.