Kuddehondenwerk

Hoeden en drijven van vee was het werk van de vele herdershondenrassen. Bij hoeden ligt het accent op het op een specifieke plaats houden en beschermen van het vee. Bij het drijven gaat het om het bijeendrijven en verplaatsen van vee. Mensen die schapen drijven als hobby hebben doen vaak het drijfwerk. Vooral liefhebbers van Border Collies vinden dit een leuke sport als ze hun honden willen bezighouden maar ook verschillende andere herdershondenrassen beleven veel plezier aan het trainen voor deze sport.


Recreatief of wedstrijden

Je kunt deze sport recreatief beoefenen door trainingen te volgen bij gespecialiseerde hondenscholen. De meeste scholen zullen deze trainingen alleen geven aan honden van rassen die van oorsprong bedoeld zijn voor hoeden of drijven.

Om te kijken of je hond aanleg heeft voor kuddehondenwerk, kun je een Herding Instinct Test doen. Hierbij kijk je of je hond interesse en/of aanleg heeft, wat interessant kan zijn voor fokkers of als je graag wedstrijden wilt gaan doen.

Kuddehondenwerk kun je ook op wedstrijdniveau beoefenen. Daarvoor moet je hond eerst slagen voor de Herding Working Test – een kort parcours waar de hond naast instinct ook werkvermogen moet tonen.
Wedstrijden worden op 3 verschillende niveaus gelopen, je promoveert van Trial klasse I naar Klasse II en daarna naar Klasse III.

Aan de Herding Instinct Test, Herding Working Test en wedstrijden mogen alleen honden deelnemen met een FCI-stamboom uit rasgroep 1,2 of 5 die van oorsprong hoeden of drijven.

Om deel te nemen aan de aanlegtest, de Working Test en wedstrijden moet je hond een Hondenlogboek hebben.

Om te zien waar er examens en wedstrijden georganiseerd worden, kijk je in de activiteitenagenda (categorie Werkhondenproeven). 

Waar kan ik deze sport beoefenen? 

Wil je samen met je hond aan kuddehondenwerk doen, dan kun je hiervoor terecht bij gespecialiseerde hondenscholen. Er is een uitgebreid programma van schapendrijfclinics en wedstrijden (trials). Een overzicht hiervan vind je op de website van de rasvereniging Border Collie Club Nederland.

Commissie Werkhonden

De commissie werkhonden zorgt dat de sport, met name op examen- en wedstrijdniveau, blijft draaien. De commissie besluit over onder andere de reglementen. Ook zorgt de commissie voor de examen- en wedstrijdkalender en voor de communicatie tussen alle partijen.
Lees meer over de commissie werkhonden op de pagina Commissies van de Raad van Beheer’.  

Wedstrijden

Wedstrijden worden georganiseerd door aangesloten rasverenigingen in samenwerking met een schapenhouder.

Keurmeesters

Klik hier voor alle keurmeesters.

Reglementen

Voor de wedstrijden gelden diverse reglementen. Je vind deze reglementen op de pagina 'regelgeving voor sporten met je hond'.