Reddingshondenwerk

Honden zijn gezegend met een reukvermogen waar wij mensen slechts van kunnen dromen. Hun neus voegt een extra dimensie toe aan hun leefwereld en wij kunnen ons niet meer dan een vage voorstelling maken van wat een hond allemaal kan ruiken. Het is die geweldige neus, in combinatie met een stuk opsporingsdrift en jachtinstinct dat ervoor zorgt dat honden heel goed zijn in het opsporen van mensen die gered moeten worden.


Waarom reddingshondenwerk?

Omdat het heel erg leuk is om jouw hond dingen te laten doen waar hij goed in is, en in principe is elke hond een kei in speuren. Elk levend wezen heeft zijn eigen specifieke geur en daarom zijn honden in staat om mensen, zelfs als ze onder het puin, ergens verstopt of in het water liggen, te lokaliseren. Als de hond een vermist persoon heeft geroken, geeft hij door te blaffen, krabben of in het water te happen aan waar diegene zich bevindt. Reddingshondenwerk is dus niet alleen leuk, het kan ook uitermate nuttig zijn.

 

Voor wie is reddingshondenwerk geschikt?

Voor elke hond met een goede neus en een handig lichaam. Het spreekt voor zich dat een reddingshond zich gemakkelijk en snel moet kunnen bewegen, hij moet soepel zijn en bestand tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden. Reddingshondenwerk gebeurt buiten en zeker als je de hond ‘echt’ mensen wilt laten redden, verblijven jullie soms in het buitenland en onder omstandigheden die niets met vakantie te maken hebben. Aardbevingen, overstromingen, onherbergzame gebieden, menselijk leed: niet alleen je hond maar ook jij zelf moet daartegen bestand zijn.


Voordat een hond kan beginnen aan een opleiding tot reddingshond moet hij goed gesocialiseerd zijn en over een uitstekende gehoorzaamheid beschikken. Ook moet hij in het bezit zijn van het diploma ‘Verkeerszekere Hond’ voordat hij examen mag doen in de reddingshondensport. Daarbij leert hij zich op straat sociaal en gehoorzaam te gedragen.

 

Recreatief of wedstrijden?

Reddingshondenwerk kun je als sport beoefenen. Je kunt reddingshondendiploma’s halen en aan wedstrijden meedoen. De combinatie van praktijkhond en sporthond komt ook voor.
Het is de bedoeling dat de hond tijdens de training een hoge mate van zelfstandigheid ontwikkelt. Je traint hem op basis van motivatie, positieve bekrachtiging en shaping. Daarbij is het de bedoeling dat je – op basis van beloning – het gedrag steeds verder ‘kneedt’ richting het gedrag dat je wilt zien. Belonen doe je met voedsel of favoriete speeltjes, afhankelijk van de voorkeur van je hond.

 

De examens en wedstrijden van de reddingshondensport zijn verdeeld in verschillende disciplines: vlakterevieren, puinzoeken en speuren. Bij vlakterevieren is het de bedoeling dat de hond het terrein systematisch afzoekt naar slachtoffers. Bij puinzoeken leert de hond om slachtoffers op te sporen in het puin. Daarbij train je bijvoorbeeld in leegstaande gebouwen, bij sloopbedrijven of puinbrekerijen. Bij het onderdeel speuren moet de hond het slachtoffer vinden door zijn geurspoor te volgen. Alle disciplines bestaan uit zoekwerk, gehoorzaamheid en hindernissen. De diploma’s zijn op verschillende niveaus. Het eerste niveau heet reddingshondengeschiktheidsdiploma, daarna volgen niveau A en B. Bij het lawinezoeken is er een niveau C en bij waterwerk ook niveau D.

 

Waar kan ik deze sport beoefenen?

In heel Nederland zijn diverse reddingshondengroepen actief. Sommige zijn in hoofdzaak gericht op het praktijkwerk, andere op de sport. Meer informatie vind je op de website van de Nederlandse Reddingshonden Bond.

 

Wat heb je nodig voor reddingshondenwerk?

Een gehoorzame, gezonde hond met een goede neus, en een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen. Daarbij gelden de laatste twee benodigdheden voor zowel mens als hond. Én een goede hondenschool of reddingshondengroep waar men jullie op een verantwoorde en leuke manier op kan leiden.