Blindengeleidehond

Blinden en zeer slechtziende mensen kunnen een erg beperkte bewegingsvrijheid hebben. Bij veel dingen die zij doen, zijn zij afhankelijk van anderen. Deze afhankelijkheid maakt het lastig om midden in de maatschappij te staan. Mensen ervaren dit vaak als niet prettig. Een blindengeleidehond is opgeleid om iemand die blind of zeer slechtziend is te helpen in het dagelijks leven. De hond zorgt ervoor dat de blinde of slechtziende veilig over straat kan. Hierdoor kan iemand makkelijker en beter deelnemen aan de maatschappij en is hij minder afhankelijk van anderen. Het belangrijkste dat een geleidehond geeft is meer zelfstandigheid.


Wat doet de blindengeleidehond?

De taak van de blindengeleidehond is om zijn baas van de ene naar de andere plek te geleiden. Veiligheid is hierbij heel belangrijk. Om deze veiligheid te garanderen is de hond tijdens de opleiding geleerd zich te gedragen alsof hij twee meter hoog en één meter breed is.

Blindengeleidehonden kunnen ook op commando de ingang van een gebouw vinden of aangeven wanneer er een zijstraat gepasseerd wordt. Dit geeft de baas oriëntatie over de te lopen route.

Je kunt geleidehonden herkennen aan een tuigje. Het is belangrijk dat je de hond niet aait of op een andere manier aanhaalt. De hond moet zich kunnen concentreren als hij het werk is om zijn baas goed te kunnen geleiden. Wanneer je hem afleidt, kan dit gevaarlijke situaties voor de baas opleveren.

 

Video

 

Welke honden zijn geschikt?

Labrador Retrievers, Golden Retrievers, Duitse herders en kruisingen van deze rassen zijn het meest geschikt als geleidehonden door hun zachte en stabiele karakter, werklust en baasgerichte gedrag. Deze rassen zijn zeer intelligent en leren daarom ook snel.

Een blindengeleidehond gaat overal met zijn baas mee naartoe en komt hierdoor in veel verschillende situaties. Het is belangrijk dat de hond in al deze verschillende situaties goed kan functioneren.

 

Welke opleiding krijgt een blindengeleidehond?

De opleiding tot blindengeleidehond is tijdrovend en kostbaar. Pups die een toekomst als geleidehond te wachten staat, worden vanaf 7 weken opgevoed door een puppypleeggezin. Het gezin socialiseert de pup en zorgt ervoor dat de hond gezond en stabiel aan de opleiding tot geleidehond kan beginnen.

Wanneer de hond ruim een jaar is, gaat de opleiding tot blindengeleidehond van start. Deze opleiding duurt zes tot acht maanden. Speciaal opgeleide hondentrainers maken de hond bekend met situaties in de maatschappij. Daarbij leert de hond allerlei commando’s aan maar hij leert ook om sommige commando’s te negeren wanneer dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Wanneer de opleiding is volbracht volgt een matching. Dit is het zoeken van een passende combinatie van baas en hond. Een van de belangrijkste dingen waarop wordt gelet is het looptempo van de hond, deze moet overeenkomen met het looptempo van zijn baas. Het is namelijk erg vervelend als de baas het tempo van de hond vaak moet corrigeren. Verder is het belangrijk dat er een ‘klik’ is tussen baas en hond en dat de eigenschappen van de hond passen bij de levensstijl en eigenschappen van de baas.

Als er een goede combinatie van hond en baas is gemaakt, start de laatste fase van de opleiding. De instructieperiode, die vaak plaatsvindt bij de baas thuis, gaat in. De baas en de hond leren samenwerken door met een trainer de straat op te gaan en te oefenen.

Na deze laatste fase is het voor de hond tijd om echt aan het werk te gaan. Hij zal zijn baas begeleiden tot een leeftijd van ongeveer negen jaar. Daarna gaat hij met welverdiend pensioen. Dit is bij de baas of als dit niet mogelijk is bij een pleeggezin.

Het is al met al een hele klus om een hond op te leiden als blindengeleidehond.

 

Welke organisaties houden zich hier mee bezig?

Er zijn verschillende organisaties actief als het gaat om blindengeleidenhonden. KNGF Geleidehonden is de bekendste organisatie in Nederland die honden opleidt tot blindengeleidehond.

Andere organisaties die blindengeleidehonden trainen en inzetten in Nederland zijn onder andere Geleidehondenschool Herman Jansen, Gaus Geleide- & Hulphondenschool, Geleidehondenopleiding Ans L’abee en Stichting DCN Geleidehonden