Ierse Wolfshond

Oorspronkelijk Iers ras.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

De Ierse Wolfshond is de grootste rashond die we kennen: een echte, goedaardige reus. Hij is massiever dan de Deerhound waarop hij het meeste lijkt, terwijl hij weer niet zo zwaar mag zijn als de Duitse Dog.

De meest voorkomende kleur is grijs, rood, gestroomd, zwart, effen wit, reekleurig; elke kleur die bij de Deerhound voorkomt, is eveneens toegestaan. Zijn vacht is ruw, hard en lang, en vooral warrelig boven de ogen en op de onderkaak.

De schofthoogte van de Ierse Wolfshond ligt tussen de 70 en 80 cm. Het gewicht varieert van 40 tot 55 kilo.

 

 

Karakter

Gemoedelijk en vriendelijk, ook tegen vreemden! Een Ierse Wolfshond is niet waaks. Trouw aan zijn baas, lief voor kinderen, aanhankelijk maar niet slaafs. Een hond die midden in het gezin moet leven, anders kwijnt hij weg. Mits hij er op jonge leeftijd goed mee gesocialiseerd is, kan hij met andere honden en dieren samenleven.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Nederlandse vereniging voor de Ierse Wolfshond, Ierdie en Nederlandse Ierse Wolfshond Club zijn bezig met de gezondheid van de Ierse Wolfshond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Hartonderzoek naar Dilatatieve Cardiomypathie. De pups dienen onderzocht te zijn op Levershunt (PSS).

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 10: Windhonden

Sectie 2

FCI nummer 160

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

    

Rasverenigingen