Dobermann

Eind negentiende eeuw ontwikkelde de Duitser Louis Dobermann dit ras. Ontstaan uit o.a. kruisingen van de Pinscher, de Manchester Terriër en de Greyhound.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Middelgroot, krachtig en gespierd gebouwd. Elegant belijnd lichaam, fiere houding, temperamentvol, vastberaden uitdrukking.

De vacht is kort, hard, glad en glanzend. Zwart of bruin met roestrode, en duidelijk omlijnde aftekeningen.

De schofthoogte van de Dobermann ligt tussen de 60 cm en 70 cm. Het gewicht varieert van 30 kg tot 45 kg.

 

 

Karakter

Van huis uit vriendelijk en vredelievend. Middelmatig temperament en middelmatige scherpte zijn vereist. Zelfverzekerd, onverschrokken. Een Dobermann is een rustige en betrouwbare hond.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Dobermann vrienden in Nederland is bezig met de gezondheid van de Dobermann. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, oogonderzoek naar PHTVL/PHPV en DNA-onderzoek naar Von Willebrand Disease.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

Het verenigingsfokreglement van de rasvereniging; Sport Dobermann Nederland is nog in behandeling.

Voor dit ras gelden speciale regels waardoor je niet mag fokken met bepaalde vachtkleuren. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Fokken met niet erkende kleuren’

 

FCI informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Sectie 1.1

FCI nummer 143

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen