American Staffordshire Terrier

Ontstaan uit een kruising tussen de Bulldog en de Terriër en als ras erkend in 1936. Het voorvoegsel American werd in 1972 toegevoegd. Dit om verwarring met de (Engelse) Staffordshire Bull Terriër te vermijden. In 1983 kwam het ras naar Nederland.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Stevig en gespierd. Straalt kracht en gezag uit en imponeert. Brede schedel, sterke kaken, een korte rug en een brede borstkas. Atletisch voorkomen.

De vacht is kort, strak en hard. Een glanzende vacht is gewenst. Iedere kleur is toegestaan, maar geheel wit, meer dan 80% wit, leverkleur en black en tan zijn niet gewenst. 

De schofthoogte van de American Staffordshire Terrier ligt tussen de 40 cm en 50 cm. Het gewicht varieert van 15 kg tot 25 kg.

 

 

Karakter

Moedig, zelfverzekerd, beheerst, waaks, loyaal en betrouwbaar. Alleen honden met goed gedrag mogen worden ingezet voor de fokkerij.

 

Gezondheid

De rasvereniging; American Staffordshire Terrier Club Holland is bezig met de gezondheid van de American Staffordshire terrier. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, elleboogdysplasie, en DNA-onderzoek naar cerbellaire Ataxia. Aangeraden wordt onderzoek naar hartafwijkingen doormiddel van echocardiografie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

Convenant

Voor het ras gelden aanvullende voorwaarden voor het verkrijgen van stambomen voor de nakomelingen. Wanneer hier niet aan wordt voldaan krijgen de pups geen stambomen.

Gezondheid:

  • DNA-onderzoek:
    • Cerebellaire Ataxie (ARSG): toegestaan is: vrij x vrij, vrij x drager.

Gedrag

  • MAG-test
    Resultaat minimaal voldoende.
    Overleden vaderhonden en buitenlandse vaderhonden hoeven niet aan deze regel te voldoen.

 

FCI informatie

FCI groep 3: Terriers

Sectie 3

FCI nummer 286

 

op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasvereniging