Epagneul Français

Werd vroeger gebruikt voor het opjagen van veerwild, waarna de jagers een net over de vogels en hond heen gooiden. In de 19e eeuw ging men over tot het gebruik van het geweer en werden snellere honden verlangd, zodat de Epagneul Français van het toneel verdween. De Franse priester Fournier heeft het ras weer nieuw leven ingeblazen.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Vrij grote, langharige hond, krachtig gebouwd. Gespierd maar niet grof. Lijkt zeer veel op de Grote Münsterländer die voor hetzelfde doel werd gefokt.

Ze hebben een lange vacht, soepel en licht golvend. Krullen zijn slechts toegestaan aan de oren, hals, benen en staartaanzet. De vacht is wit met kastanjekleurige platen met of zonder vlekjes. Een teveel aan spikkels is niet gewenst, evenmin als de liver belton-beharing van de Engelse Setter, de schimmelbeharing van de Epagneul Picard, of brandaftekening rond de ogen en op de wangen.

De schofthoogte van de Epagneul français ligt tussen de 55 en 60 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 30 kilo.

 

 

Karakter

Vriendelijk, met een zacht karakter. Een grote kindervriend. Vertoont rustig, moedig en sociaal gedrag; met zijn hoge intelligentie maakt hem dat tot een prima huisgenoot.

 

Gezondheid

De rasvereniging; Epagneul Vereniging Nederland is bezig met de gezondheid van de Epagneul français. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 7: Voorstaande honden

Sectie 1.2

FCI nummer 175

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

  

Rasvereniging