King Charles Spaniël

Oud type kleine spioen (zoals de Cavalier King Charles Spaniël), waarin 'onder invloed van de populariteit van meer exotische rassen' met behulp van inkruisen van Mopshond, Bulldog, Japanse Spaniël en/of Pekingees een kortere snuit is gefokt.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Kort, gedrongen, voornaam hondje met relatief zwaar, gewelfd hoofd.

De vacht is lang, zijdeachtig -'licht golven is toegestaan, krullen niet - met overvloedige bevedering aan oren, benen en staart. Dieprood (ruby, zwart met roodbruine aftekening (black and tan&), wit met kastanjerode platen (blenheim), en zwartwit met roodbruine aftekening (tricolour). 

De schofthoogte van de King Charles Spaniël ligt rond de 30 cm. Het gewicht varieert van 3,5 tot 6 kilo.

 

 

Karakter

Rustig, vrolijk, vriendelijk, aanhankelijk voor eigen mensen, houdt afstand ten opzichte van vreemden.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Pekingees en Dwergspaniel Club zijn bezig met de gezondheid van de King Charles Spaniël. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie, MRI-scan naar CM/SM en Hartauscultatie naar Mitralis alve Disease. De Pekingees en Dwergspaniel Club stel verder het ECVO-oogonderzoek verplicht, de Eerste Gezelschapshondenclub Nederland adviseert dit onderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 6 

FCI nummer 128

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers).

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen