Bewijs Vakbekwaamheid

Het is belangrijk dat je als verantwoorde fokker over voldoende kennis beschikt. Is er sprake van bedrijfsmatige activiteiten met honden? Dan heeft de beheerder van de inrichting een bewijs van vakbekwaamheid nodig. Ben je een niet-bedrijfsmatige fokker dan heb je geen bewijs van vakbekwaamheid nodig, ook niet voor het aanvragen van een UBN-nummer.


Bedrijfsmatige fokker

Als bedrijfsmatige fokker (richtsnoer is onder andere meer dan 20 pups fokken / verkopen op jaarbasis) dien je over een bewijs van vakbekwaamheid te beschikken. Een certificaat of diploma van een erkende onderwijsinstelling geldt als bewijs van vakbekwaamheid.

De onderwijsinstelling moet erkend zijn door de Wet Educatie en beroepsonderwijs. Op zo’n diploma of certificaat moet staan voor welke diergroepen je examen deed.

Het erkende bewijs van vakbekwaamheid op basis van het Honden- en kattenbesluit 1999 (zoals dat gold vóór 1 juli 2014) geldt als bewijs van vakbekwaamheid voor honden en katten.

Meer informatie over bedrijfsmatig fokken vind je bij hier de RVO

Meer informatie over het bewijs vakbekwaamheid vind je hier bij de RVO

Waar kan ik de opleiding volgen voor bewijs vakbekwaamheid? 

Er zijn meerdere aanbieders hiervoor die elk een eigen opleiding aanbieden. De lijst hieronder is wellicht niet compleet. Neem contact op met de aanbieders voor meer informatie.

Aanbieders Opleiding vakbekwaamheid

Aeres Barneveld

Yuverta

Zone College

Huisdierkennis

LOI

 

Niet-bedrijfsmatige fokker

Als niet-bedrijfsmatige fokker (richtsnoer is onder andere minder dan 20 pups of honden verkopen op jaarbasis) hoef je van de overheid geen bewijs van vakbekwaamheid te hebben.
Iedere fokker, ook als je maar 1 nestje fokt, dient zich vanaf 1 november 2021 te registreren bij de overheid en een UBN-nummer aan te vragen. Als niet-bedrijfsmatige fokker heb je daarvoor geen bewijs van vakbekwaamheid nodig. 
 
Het is altijd belangrijk om als fokker over voldoende kennis te beschikken. De Raad van Beheer heeft een aantal opleidingen die je daarbij kunnen helpen. Het is ook raadzaam bij de rasvereniging te informeren en om met ervaren fokkers in contact te komen.

Meer informatie vind je hier:

Opleidingen: Basiscursus fokken en houden van honden (BFH)

Overzicht rasverenigingen: Zoek een rasvereniging

Ervaren fokkers: Fokkers helpen fokkers