Werkhond IGP

IGP (Internationale Gebruikshonden Prüfungsordnung) is een sportdiploma voor de werkhondenrassen van de FCI.  IGP bestaat uit verdedigingswerk/pakwerk, speuren en appèl .  Bij pakwerk moet je hond de ‘boef’ opsporen (revieren), aanblaffen en stellen. In de praktijk wordt niet een boef maar een pakwerker opgespoord, aangeblaft en door de hond begeleid terwijl de pakwerker zich lopend verplaatst. Probeert de pakwerker te ontsnappen, dan grijpt de hond in. Pakwerk is niet alleen pittig voor de pakwerker, maar ook voor je hond. Het stelt de belastbaarheid van je hond op de proef: de pakwerker kan naar je hond schreeuwen of dreigen. Tijdens de training leren de honden zich te fixeren op het willen pakken van de mouw van de pakwerker. Ze hebben geen kwade bedoelingen tegenover de pakwerker zelf.


Recreatief of wedstrijden

Je kunt deze sport recreatief beoefenen. Naast cursussen kun je deelnemen aan examens. Deze examens worden afgenomen door keurmeesters die door ons zijn aangesteld. 

Voor je hond examen mag doen in IGP, moet hij eerst het diploma ‘Verkeerszekere hond’ behalen. Na het behalen van dit examen mag je hond, mits hij een bepaalde leeftijd heeft, examen doen in achtereenvolgens IGP-1, IGP-2 en IGP-3. De moeilijkheidsgraad loopt hierbij op.

Je kunt IGP ook in wedstrijdvorm beoefenen. Er zijn regionale en landelijke wedstrijden en er is een Nederlands Kampioenschap Werkhonden en een Wereldkampioenschap Werkhonden.

Om deel te nemen aan examens en wedstrijden moet je hond een Hondenlogboek hebben.

Om te zien waar er examens en wedstrijden georganiseerd worden, kijk je in de activiteitenagenda (categorie Werkhondenproeven).

Waar kan ik deze sport beoefenen? 

Trainen voor IGP kan via de rasverenigingen: de werkhondenrassen hebben daarvoor kringgroepen, verdeeld over het land. Ook zijn er verenigingen die gespecialiseerd zijn in deze sporten. Zij zijn verenigd in de bij ons aangesloten rasverenigingen en de Nederlandse Bond van Gebruikshondensportverenigingen.

Commissie Werkhonden

De commissie werkhonden zorgt dat de sport, met name op examen- en wedstrijdniveau, blijft draaien. De commissie besluit over onder andere de reglementen en de selectiecriteria. Ook zorgt de commissie voor de examen- en wedstrijdkalender en voor de communicatie tussen alle partijen. 

Lees meer over de commissie werkhonden op de pagina ‘Commissies van de Raad van Beheer’. 

Wedstrijden

Wedstrijden worden georganiseerd door kynologenclubs of andere aangesloten verenigingen. Het Nederlands Kampioenschap Werkhonden wordt door ons georganiseerd. Ook selecteren wij teams en zenden die namens Nederland uit. Voor deze wedstrijden gelden selectiecriteria. Je kunt de actuele selectiecriteria hier downloaden.

Selectieprocedure wereldkampioenschap voor werkhonden
 (2018)
Selectieprocedure Nederlands kampioenschap voor werkhonden

Keurmeesters

Klik hier voor alle keurmeesters.

Reglementen

Voor de wedstrijden gelden diverse reglementen. Je vind deze reglementen op de pagina 'regelgeving voor sporten met je hond'.