Chesapeake Bay Retriever

Amerikaanse Retriever, ontstaan uit honden aan boord van een in 1807 voor de kust van Maryland, Amerika, vergaan Engels schip. Twee jonge dieren - volgens de verhalen Newfoundlanders of Labradors - werden gered. De rode reu en zwarte teef, echte waterliefhebbers, werden gekruist met andere rassen, vermoedelijk Ierse Water Spaniels en Amerikaanse Coonhounds. Hieruit is de Chesapeake Bay Retriever ontstaan, die in 1933 werd erkend.


Wist je dat lang niet alle honden die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Een pientere en vrolijke, evenredig gebouwde hond met een brede schedel (Newfoundlander) en ronde ribben (Ierse Water Spaniel). De vacht is erg belangrijk, de hoedanigheid moet goed zijn om hem ook in sneeuw en ijs voor de jacht te kunnen gebruiken, en de kleur is belangrijk, omdat deze de kleur van de omgeving (eendenjacht) zoveel mogelijk moet benaderen.

De ondervacht dik en kort, met een enigszins olieachtige bovenvacht. Door de vette vacht kan het water niet tot de huid doordringen. Bovendien is de ondervacht erg dicht, zodat het lichaam geheel geïsoleerd is tegen het ijskoude water. Een krulvacht wordt afgekeurd. De kleur is donkerbruin tot lichtbruin.

De schofthoogte van de Chesapeake Bay Retriever ligt tussen de 55  en 65 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 35 kilo.

 

 

Karakter

Staat bekend om zijn onbuigzame karakter en zal in het algemeen een strenge behandeling niet dulden. Heeft een kalme, doorzettende aard, maar is niet toeschietelijk en hecht zich meestal maar aan één of twee personen.

 

Gezondheid

De rasvereniging; is bezig met de gezondheid van de Chesapeake Bay Retriever Club. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: heupdysplasie, elleboogdysplasie, ECVO-oogonderzoek en DNA-onderzoek naar PRA, DM en EIC exercise induced collapse.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

 

FCI informatie

FCI groep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden

Sectie 1

FCI nummer 263

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en). 

 

Rasvereniging