Cavalier King Charles Spaniël

Origineel type kleine spioen zoals dat onder andere geliefd was aan het Engelse hof ten tijde van Charles I en Charles II (vandaar de naam). Daarna overvleugeld door kortsnuitiger gezelschapshondjes. In de jaren twintig van de twintigste eeuw op initiatief van een Amerikaan aan de vergetelheid ontrukt door een Engels terugfokprogramma. Momenteel een populaire gezinshond.


Wist je dat niet alle Cavalier King Charles Spaniels die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Elegante, sierlijke en harmonische dwergspaniël met een zachte expressie.

De vacht is lang, zijdeachtig, zonder krullen; lichte golving is toegestaan. Overvloedige bevedering aan oren, hals, benen en staart. Voeten goed behaard. Dieprood (ruby), zwart met roodbruine aftekening (black and tan), wit met kastanjerode platen (blenheim) en zwartwit met roodbruine aftekening (tricolour).

De schofthoogte van de Cavalier King Charles Spaniël ligt rond de 35 cm. Het gewicht varieert van 5 - 8 kilo.

 

 

Karakter

Vrolijk, vriendelijk, aanhankelijk, sportief, niet agressief, geen enkele neiging tot nervositeit.

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Cavalier Club Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Cavalier king charles spaniel. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie, Juveniel Mitralis Klepdegeneratie door middel van een Hartauscultatie en onderzoek naar CM/SM doormiddel van een MRI-scan. De Eerstegezelschapshondenclub adviseert verder tot het laten uitvoeren van een ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen. Informatie over fokken met de Cavalier King Charles Spaniël vind je op de pagina: 'Fokken met een Cavalier King Charles Spaniel'. 

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 6

FCI nummer 136

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

  

Rasverenigingen