Chihuahua, langhaar

De Chihuahua (spreek uit: sjiwáwa) stamt waarschijnlijk af van de heilige honden van de Tolteken en later de Azteken in Mexico. Daar dienden ze als offerdier en mogelijk ook als delicatesse.


Wist je dat maar 6% van de Chihuahua's die je op straat tegenkomt een officiële stamboom heeft? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de pagina 'Waarom een stamboomhond?'. 

 

Ras

Kleinste hondenras met een opmerkelijk pittige uitstraling. Met zijn grappige, relatief grote appelhoofd met uitstaande oren en sprekende ogen, en zijn opmerkelijk compacte, stevige lichaam geeft hij ondanks zijn maat in niets de indruk van zwakte of broosheid.

Ze hebben sluik of licht golvend lange, fijne en zachte bovenvacht met ondervacht, bevedering aan voeten en achterbenen, broek en pluimstaart. Alle kleuren en kleurschakeringen zijn toegestaan.

De schofthoogte van de Chihuahua ligt rond de 20 cm. Het gewicht varieert van 0,5 kg tot 2,5 kilo.

 

 

Karakter

Zelfbewust, temperamentvol, levendig, leergierig en nieuwsgierig, waaks en niet bang uitgevallen, ook niet ten opzichte van veel grotere honden. Erg aanhankelijk. 

 

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste Gezelschapshondenclub Nederland en Nederlandse Chihuahua Club zijn bezig met de gezondheid van de Chihuahua langhaar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie. De Eerstegezelschapshondenclub adviseert verder tot het laten uitvoeren van een ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasverenigingen.

Voor dit ras gelden speciale regels waardoor je niet mag fokken met bepaalde vachtkleuren. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Fokken met niet erkende kleuren’

 

FCI informatie

FCI groep 9: Gezelschapshonden

Sectie 9

FCI nummer 218

 

Op zoek naar een pup van dit ras?

Neem contact op met de onderstaande rasvereniging(en) voor een lijst met aangesloten fokkers, het actuele aanbod van puppy's en eventuele volwassen honden (herplaatsers). 

 

Bovenstaande tekst is opgesteld door de rasvereniging(en). Wij hebben geen inhoudelijke controle gedaan en zijn niet verantwoordelijk voor onjuistheden of onduidelijkheden in de tekst. Heb je vragen, neem dan contact op met de rasvereniging(en).

 

Rasverenigingen