Kynologische Kennis 1

De cursus Kynologische Kennis 1 (KK 1) biedt de basisinformatie voor iedereen die meer van honden wil weten. Als (toekomstig) bestuurder van een kynologische vereniging of als (toekomstig) fokker bijvoorbeeld geeft deze cursus je de basiskennis om je hobby te kunnen beoefenen. Deze cursus is daarnaast een goede basis voor vervolgopleidingen binnen de kynologie, zoals de opleiding tot keurmeester of instructeur. Voor de opleiding tot exterieurkeurmeester is deze opleiding zelfs verplicht.


Vakken Kynologische Kennis 1

In deze cursus komen de volgende vakken aan bod:

 • Structuur, werkwijze van de georganiseerde kynologie en huisvestingsregels (Kynologisch Reglement);
 • Rassenkennis (het aan de hand van foto’s herkennen van rashonden);
 • Voedingsleer;
 • Voortplanting;
 • Gedragsleer;
 • Erfelijkheidsleer (basis);
 • De in de kynologie gehanteerde terminologie;
 • Gezondheidsleer en verzorging.

De eindtermen van de opleiding liggen vast in het Examenreglement

 

Waar wordt deze cursus gegeven?

Je kunt voor deze cursus terecht bij een bij de Raad van Beheer aangesloten regionale vereniging. Vaak noemen ze deze verenigingen ook wel kynologenclubs. Deze verenigingen zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de cursus en bepalen het cursusgeld.

Hieronder vind je een overzicht waar je terecht kunt voor de cursus Kynologische Kennis 1:

Aanmeldingen KK1 cursus per KC (2 februari 2018)

Lesmateriaal

Het boek “Handboek Kynologische Kennis 1”, het Kynologisch Reglement en een rashondenboek vormen het lesmateriaal. De verenigingen die de cursus verzorgen, hebben CD-roms met presentaties die de docenten kunnen gebruiken tijdens hun lessen. De vereniging waar je de cursus volgt, kan daarnaast nog een lijst met aanbevolen literatuur verstrekken ter verdieping van de lesstof. 

Het “Handboek Kynologische Kennis 1” kun je hier bestellen. 


Studiedruk en examen

De vereniging waar je de cursus doet, bepaalt de duur van de cursus. Gemiddeld zijn er twintig cursusavonden. Daarnaast moet je rekenen op 90 uur zelfstudie, afhankelijk van het niveau van je (voor)opleiding.

In principe organiseren wij tweemaal per jaar een landelijk examen in De Camp Sport & Cultureel Centrum te Woudenberg. Het examen is schriftelijk op basis van stellingvragen. De rassenkennis toetsen we met foto’s via een presentatie. Tot uiterlijk vier weken vóór het examen kun je je aanmelden. Het aantal beschikbare plaatsen is aan een maximum gebonden. Vrijstelling voor bepaalde vakken is niet mogelijk!

Ben je dyslectisch, geef dit dan bij het aanmelden aan. Voorafgaand aan het examen moet je een medische verklaring kunnen tonen. Je krijgt dan extra tijd voor het maken van het examen.

Heb je om medische redenen een probleem met schrijven, meldt dit dan ook bij de aanmelding voor het examen. Voorafgaand aan het examen moet je een medische verklaring kunnen tonen. 

De Algemene Vergadering van de Raad van Beheer stelt jaarlijks de hoogte van het examengeld vast. Je vindt deze terug in de tarievenlijst.

 

Examens KK 1

2018

 • 16 juni
 • 27 oktober

Er wordt een maximum aantal kandidaten toegelaten. Wij hanteren het principe ‘vol is vol’. De examens starten in principe om 09.30 uur. Wijzigt de begintijd, dan communiceren wij dit tijdig.

Locatie:  Sport en Cultureel Centrum "De Camp", De Bosrand 15-17 te Woudenberg. 

Klik hier om je in te schrijven.

Als je inschrijft met een Apple gestuurde computer kun je problemen ondervinden bij het doorsturen naar de betaalpagina. We adviseren dan ook zo'n computer niet te gebruiken voor het inschrijven.

Ook voor 2019 zijn de examendata gepland. Inschrijven hiervoor is nog niet mogelijk.

2019

 • 8 juni
 • 26 oktober